BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

A keresőmarketing relatív előnye

Posted by BizBigyó - június 9, 2006

Relatív előny

A keresőmarketing relatív előnyének vizsgálatakor két alapvető kérdést kell feltennünk: miben jobb a keresőmarketing

a, mint a többi online marketing megoldás

b, a többi offline reklámhoz képest?

Az egyéb online marketinges eszközök (pl. banner, felbukkanó reklám) néhány hetes futtatása jóval magasabb költségekkel jár, rövid távra szól, és nem feltétlenül hoz jó konverziós rátát (tehát az átkattintók kevés valószínűséggel lesznek tényleges vásárlók). Ezzel szemben a keresőoptimalizálás hosszabb távra szól (nem tűnik el a találat néhány hét után, a legrosszabb esetben is csak veszít némelyest helyzeti előnyéből és lejjebb kerül a listán, de továbbra is előhívható egy kulcsszóra), jó konverziós rátát mutat (hiszen a kereső személy már eleve erős érdeklődést tanúsít az épp keresett termék iránt).

Az online (és még fokozottabb mértékben a hagyományos offline) marketing megoldásokhoz képest a keresőmarketing rendkívül költséghatékony, és ezért különösen azoknak az üzleti formáknak kedvez, ahol fontos az alacsony belépési költség a piacra. Ezért nem meglepő, hogy a felmérésben részt vevő hazai keresőmarketinges ügynökségek nagy része a kis és középvállalkozókra koncentrál, és arra, hogy miért ajánlják szolgáltatásukat az adott célcsoportnak egyöntetűen azt a választ adták, hogy kis befektetéssel szép eredményeket lehet elérni (látogatottságnövekedés, forgalomnövekedés, márkaismertség, előnyösebb piaci helyzet). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a keresőmarketinges ügynökségek nem próbálják megnyerni a nagyvállalatokat, inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy egyelőre ezek a kísérletek lepattannak a multinacionális vállalatokról (néhány példa az érvek közül: ‘túl kicsi a magyar piac,’ ‘nagy reklámügynökségekkel dolgoznak, amik nem nyitottak a korszerűbb online megoldásokra/ nem érdekeltek a BTL hirdetésekben,’ ‘a nagy cégek nem ismerik a keresőmarketinget,’ ‘nincs is nagyon szükségük rá’), ezért könnyebb megközelíteni és meggyőzni a KKV-kat.

A költséghatékonyság kérdése mindazonáltal összetettebb, attól függően, hogy a keresőmarketing melyik eszközéről beszélünk. A legnagyobb befektetési megtérülési lehetőség a keresőoptimalizálásban van, mert az egyszeri és viszonylag bonyolultabb munka (és az egyszeri jelentősebb pénzkiadás) után már csak kisebb költségigényű karbantartásra van szükség, amihez viszont a naplófájlok segítségével, illetve a könnyen látható versenyhelyzet bemérésével (hányadik helyen állnak a riválisok és a saját cégem a találati listában) megfelelő adatok állnak (percrekészen!) rendelkezésre.

A keresőoptimalizáláshoz képest átgondoltabb piaci helyzetelemzést, költségszámítást és stratégiát kíván a fizetett listázás/ PPC alkalmazása. Itt már nemcsak egyszeri nagyobb kiadásról beszélhetünk, amit utólag kisebb, elhanyagolható összegért pusztán utógondozunk. A PPC-nél akár egy teljes naptári év, vagy egy szezonális ciklus során is licitálhatunk kulcsszavakra, és így több figyelmet kell arra fordítani, hogy megtérül-e a választott kulcsszó-kombinációkra kiadott pénz, hoz-e a célkitűzésekben meghatározott volumenű honlap-forgalomnövekedést, szükséges-e az egész évre szóló előfizetés, vagy csak adott kampányokra, időszakokra szóljon. A licitálási összeg nyilván a keresőkifejezés keresettségétől függ, és bár az esetek többségében a magyarországi kis méretű piacot negatívumként szokták emlegetni, a kulcsszavakért való versengésben a piac nyelvi korlátozottsága előnnyel is jár, hiszen egy angol nyelvű népszerű kulcsszó, pl. ‘profit’ összehasonlíthatatlanul drágább, mint a csak a magyarul beszélő nyelvi közösség által értett ‘haszon’ kulcsszó. Végül azt is meg kell vizsgálni, hogy a honlap esetleges forgalomnövekedése összhangban van-e a vállalati teljesítmény javulásával (ha feltűnően nagy az eltérés, akkor akár felhajtott kattintásokra is gyanakodhatunk–bár ez jelenleg Magyarországon, a keresőmarketinges eszközök relatív ismeretlenségéből adódóan, feltehetően még szinte egyáltalán nem áll fenn valós veszélyforrásként).

A felmérésben válaszadó keresőmarketinges cégek közül néhány arra is rámutatott, hogy a keresőmarketinges eszközök alkalmazása rendkívül költséghatékony akkor is, ha egy hazai cég a külföldi piacon kívánja értékesíteni termékét, illetve növelni márkája ismertségét, ezért némelyik cég kiemelt célközönségnek tekinti az utazással, szállással, turizmussal foglalkozó cégeket, és az egyéb “külföldi ügyfeleket vonzó termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégeket.” Ezzel egybevág az addigi nyugati modell is: “Egy kiskereskedő Ann Arborból, Michiganből termékeit nemzetközi közönségnek elektronikusan kínálhatja 24 órán át, kisebb költséggel mintha a helyi újságban reklámozná egyetlen napon,” állítja Philip Kotler: Marketingmenedzsment, Budapest, KJK KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft. 2004, 9. kiadás (1996)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: