BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Élboly

Posted by BizBigyó - június 9, 2006

Ha az objektív számítási modell (a Google-nél pl. a PageRank[1], vagyis oldalbesorolás) alapján több pontszámot/ szavazatot kapunk a honlapunkra a keresőrobotok segítségével, és így kerülünk az első tíz (húsz-harminc stb.) találat közé, akkor annyit tettünk, hogy kiismertük a robotokat, az ő nyelvükön kommunikáltuk számukra, hogy a mi honlapunk miről szól és kikkel van kapcsolatban, kivel szövődik össze a világhálón, és, szakszerű optimalizálás esetén, jogosan az élbolyba kerültünk. A technológia eszközeivel egy, jó esetben, tisztességes javítást hajtottunk végre és cserében láthatóbbá tettük a weboldalunkat (a Google keresőjében a természetes találati lista tölti ki a monitor nagy részét a bal oldali sávban).

Ha a felhasználó egy adott kulcsszóra a mi honlapunkat látja elöl a besorolásnál, akkor elmondhatjuk, hogy természetes kiválasztódással kerültünk az élre: nem fizettünk le senkit a keresőcégnél, nem fizettünk adott díjszabást sem, ingyen és bérmentve, a saját hírnevünknek és a megfelelő keresőoptimalizálásnak köszönhetően talál ránk könnyedén a felhasználó. Az ilyen ingyenes, a struktúrából fakadó helyezést nevezzük organikusnak, vagyis természetesnek. Minél kisebb az online verseny, annál nagyobb esély van a jó rangsorolásra, de minél többen jelennek meg minőségi virtuális boltokkal a weben, és ez a tendencia van erősödőben, annál inkább szükség van a hangsúlyozottabb online és offline jelenlétre, egyéb marketingmixekre, a jó PR-ra.


[1] A Google Webmaster Help Centere, azaz a hivatalosan elfogadott álláspont  szerint, a jobb rangsorolás egyetlen titka az, hogy növeljük a honlapra mutató minőségi linkek számát („by increasing the number of high-quality sites that link to their pages”) http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=34432 (a linkről további linkek vezetnek a kérdéskört alaposabban tárgyaló Google honlapokra).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: