BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

10 blogkommentből 9 szemét? Kapcsák és szploggerek

Posted by BizBigyó - szeptember 15, 2006

Oké. De mi az a kapcsa és ki az a szplogger? És mitől hír ez egyáltalán? :)

Röviden: a kapcsa egy védőkód, a szplogger pedig a szpem és a blogger keveréke, vagyis aki ‘összeszemeteli’ a blogokat. A hír meg az, hogy veszélyben a blogoszféra, és ezt igyekszem nagyobb szirénázás nélkül mondani. (khm, segítség.) Hosszabban:

Kapcsa

Captcha, kapcsa, szplogok, védőkódNéhány honlapon a belépésnél vagy regisztrációnál nemcsak a nevünket és egyéb adatokat kell megadni, hanem egy torzított védőkódot is fel kell ismerni, hogy a program ellenőrizni tudja a jelentkezés érvényességét, pontosabban emberi mivoltát: ‘i-gen, ez egy hu-mán fel-hasz-ná-ló, nem gép ge-ne-rál-ta.’

Na ez a kód a bizonyos CAPTCHA (amely a következő rövidítése: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”, ‘teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a gépek és emberek megkülönböztetésére; a Carnegie Mellon University jegyeztetette be). Fordított Turing-tesztként is szokták emlegetni, mert itt nem ember végzi az ellenőrzést (l. Harrison Ford, Szárnyas fejvadász) hanem gép teszteli az embereket (l. Marvin?). Eddig főként képi, de most már hangformátumban is futnak a kapcsák a szploggerek kiszűrése érdekében–legalábbis a vakokra is figyelő Google Blogger oldalán (l. szintén a vakoknak fejlesztett Google Accessible Search terméket).

Splogger/ Szplogger

splogger szplogger lárvaVeszélyes és kártékony állatfajta, blogokon élősködik, és posztokba rakja le linktojásait. Hímnős. Szaporodása, lakóhelye ismeretlen. Elszántsága ismert. Akár saját életterét is felemészti, gondolkodás nélkül. De mindeközben pénzt is összezabrál. A felhasználók megszomorítója.

Splog szplogVagyis a szplogger létrehoz egy blogot. Aztán anélkül, hogy valós tartalmat tenne fel, összehalász-vadász-mász az internetről (más blogokból) szövegrészleteket, és még linkeli is a cikkeket, látszólag becsületes blogger módjára. Ránézésre olyan, mint egy normális blog. Viszont ha olvasni kezdjük, akkor kiderül, hogy nincsenek tényleges mondatok csak kotyvalék szöveg, handabanda hablaty blog. Hogy akkor miért jó ez? Mert ha a blog mellett megjelenő hirdetésekre kattintanak a látogatók (pl. rövid szöveges hirdetésekre, mint a Google AdSense terméke), a szplogger pénzt kap a kattintásokért. Nem sokat, néhány centet, de sok kicsi sokra megy. Annyira sokra, hogy a fent említett Wired cikk egyik szplogokat üzemeltető, de magát, totálisan félrevezető módon, inkább keresőmarketingesnek hívó szploggyár, 2005 augusztusa és októbere között több mint 75.000 US dollárt hozott össze. Hm. (Döbbenetes, hogy még nyilatkoznak is.)

Egyes tanulmányok szerint, gyorsabb a szplogok mint a blogok növekedési üteme. És ez aggasztó. Pont arról szólnak a blogok, hogy minimális erőfeszítéssel sok emberhez juthassunk el a weben. „Ha sok a szabálytalanság, akkor korlátokat kell létrehozni, és akkor a nyílt és felhasználóbarát rendszert ugyanolyan zárt és többszűrős rendszerré kell tenni, mint amit nem akartunk, amit el akartunk kerülni a blogok létrehozásával,” mondja Mullenweg a WordPress blogszolgáltatójának vezetője és az Akismet szpemszűrő atyja.

A Google Bloggerén állítólag 100.000 szplog van/volt, és ezek tulajdonosa néhány fő, akik a saját linkhálózatukkal kiemelt helyezéseket biztosítanak maguknak a találati listákban.

Tehát a CAPTCHA, miért is?

Visszatérve a kapcsákra: a Blogger és más blogszolgáltatók is, mostanában ezzel igyekeznek visszaszorítani szploggereket, automatizált programokat stb. De Goldman, a Google Blogger termékmenedzsere azt mondja, hogy máris megjelentek a ’bérkapcsások’, a kapcsákat pénzért megfejtő felhasználók: nagy mennyiségben kapnak a Bloggeren kapcsamegoldásokat adott IP címekről, gyors egymásutánban, „úgyhogy valószínűleg váltott műszakban dolgoznak.”

Ajánlom a teljes cikket. Tavaly Charles C. Mann írt a Wired-ben a clickfraudról (álkattintásokról) is, engem meg pont az indított el a keresőmarketing felé. A splog kép innen a lárva meg eminnen jött.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: