BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Google interjú: a Google lépései és kihívásai a fejlődő piacokon: Magyarország

Posted by BizBigyó - szeptember 19, 2006

Az internetes keresés, és így az erre épülő reklámtevékenységek, azaz a keresőkben megjelenő szöveges hirdetéseket és honlap-optimalizálást kínáló keresőmarketing is szinte napról napra egyre nagyobb lendületet nyer Magyarországon, összhangban a nemzetközi trendekkel. Az USA-ban a keresők kihasználtsága, és az erre épülő szolgáltatások sora robbanásszerűen fejlődik, és úgy tűnik, hogy ismét egy nagyobb nekirugaszkodás előtt állunk. És ha már a keresésről beszélünk, akkor sokaknak rögtön a Google kereső ugrik be, bár ez nem annyira magától értetődő képzettársítás Kelet- és Közép-Európában. Magyarországon egyre többen használjuk. De pontosan milyen megoldási utakat választ a Google Inc. a magyar piacon a Közép-/Kelet-európai tágabb kontextusban értelmezve? Válaszért a Google felelős vezetőjéhez, Dennis Woodside-hoz fordultam. Válaszolt, és hivatalos fotóját is megküldte. :)

 

 

Dennis Woodside Google Fejlődő piacok igazgató (AdWords keresőhirdetés keresőmarketing)Az interjú Dennis Woodsidedal, a Fejlődő Piacokért felelős Igazgatóval 2006. szeptember 13-án készült. Dennis Woodside vezette a Google belépését a kínai, a brazil, az orosz és a mexikói piacokra (amelyek a The Economist magazin szerint, 2040-re a világ vezető gazdasági hatalmai közé tartoznak), valamint az ő irányításával történt a Google cég működésének beindítása az izraeli, törökországi, és lengyelországi piacokon is) .

 

 

Anna: A Google Inc. tavaly októberben jegyeztette be a Google Számítástechnikai Kft.-t. Ez azt jelenti, hogy a magyar piac, éppúgy mint a, cseh , a szlovák ,a lengyel , vagy a portugál piacok, a Google szerint már megérett az internetes kereséshez kapcsolódó marketingtevékenységekre, vagyis a keresőmarketingre?

Dennis: A piac egyre inkább nő, és egyre érdekesebb számunkra. Jelentősen emelkedik a magyarországi keresések száma, és a forgalom annak ellenére nőtt, hogy tulajdonképpen nem állt rendelkezésünkre a google.hu domain név (megjegyzés: a google.hu címet egy magyar keresőcég foglalta le a saját keresőjének forgalomnövelése érdekében, ezért a Google keresője csak a google.co.hu címről volt elérhető). Egyre több ember használja az internetet: statisztikáink szerint kb. 3-4 millió felhasználó keres a Google-ban, amelyből félmillióan rendelkeznek szélessávú hozzáféréssel. Természetesen a mi küldetésünk az, hogy az információt a világon mindenhol hozzáférhetővé tegyük az emberek számára, és ezt a célkitűzésünket nagyon is komolyan vesszük már a kezdetek óta. A Google már a legelejétől azon volt, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat biztosítson a felhasználók számára, amelyek egyszerre több nyelven is elérhetőek. Ezt a célt az internet segítségével meg is lehet valósítani, még akkor is, ha csak néhány fős egy cég (nevet). Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy keresni már évekkel ezelőtt is lehetett magyarul a Google-ban. Ha jól emlékszem 2001-ben indult el a magyar nyelvű szolgáltatás, amikor a Google mint vállalat még meglehetősen kicsi volt. Magyarországon, akár a világ más országaiban is, azért használják az emberek a Google keresőjét mert jó találatokat hoz, gyors és mindezt magyar nyelven teljesíti.

Egyszóval, igen, a magyar piac nagyon is fontos számunkra. Az első és legfontosabb kezdőlépés az volt, hogy visszaszerezzük a google.hu domain nevet, hiszen sok felhasználó természetesnek veszi, hogy ha begépeli a megfelelő címet (google.hu), akkor automatikusan a Google oldala jön be. Ez nem így történt. Ezért elsőként rendbe raktuk a domaint, és most már a napokban el is indul (megjegyzés: már 13-án el is indult).

AdWords keresőhirdetésA növekvő internetes forgalommal párhuzamosan nő a Google-ban a hirdetések, vagyis az AdWords reklámok száma?

Minden piacon, ahol hirdetési felületet kínálunk, jelentős növekedést tapasztaltunk, mind a hirdetési, mind a keresési forgalomból származó bevételeket tekintve (megjegyzés: a Google-ban a keresés eredményeként megjelenő jobb oldali lista tartalmazza a különböző cégek hirdetéseit, illetve számos híroldalon a cikkek mellett is találhatunk témába vágó szöveges hirdetéseket pl. a The Budapest Sun oldalán). Egyre nő a piac, és ez alól a trend alól Magyarország sem kivétel.

Ha megnő kereslet, akár arra is számíthatunk, hogy a Google Inc. Európában is létrehoz egy olyan hatalmas hirdetéskezelői AdWords központot, mint amelyet az USA-ban Ann Arborban alapított?

Jelenleg nincsenek ilyen irányú terveink, ezzel kapcsolatban semmi újjal nem szolgálhatok.

Mit gondol, mik a Google legnagyobb kihívásai a humán erőforrás fejlesztése terén, ha a magyar, vagy általában véve, a volt szovjet blokkhoz tartozó országokból kíván a cég munkavállalókat toborozni? Nem túl magasak az elvárások a készségeket-képességeket tekintve? (megjegyzés: pl. elég nagy kihívásnak kell annak a személynek megfelelnie, aki a Google magyarországi tanácsadójának jelentkezik az ún. Country Consultant pozícióra: “5-10 éves vezetői tapasztalat, általános ügyvezetési, értékesítési, marketing vagy üzletfejlesztési téren, egy dinamikusan növekvő technológiai vállalatnál illetve vállalkozásnál” tekintve, hogy a ‘vállalkozás’ és az ehhez kapcsolódó kultúra önmagában egy viszonylag új kategória Magyarországon, amely lassan fejlődik az 1989-es rendszerváltás óta)

Érdekes kérdés. Hadd mondjak el egy történetet. Egy évvel ezelőtt a Google-nak még nem voltak irodái Berlintől keletre. Egyszerűen nem volt emberünk, aki képviselte volna a céget ezeken a piacokon, de volt már, többek között, orosz, cseh, magyar nyelvű keresőszolgáltatásunk. A vállalat felismerte, hogy ez egy probléma, és meg kell oldanunk. Végső soron egy piacot igazán csak közelebbről ismerhetünk meg, akkor, ha van egy helyi képviseletünk, amelynek segítségével megérhetjük a piaci folyamatokat. A termék készen állt, méghozzá nagyon jó minőségű fordításban volt elérhető, ezért megkezdtük az új alkalmazottak felvételét. Az első kihívás az volt, hogy azok az emberek, akik nagyon jók voltak, nem gondolták, hogy a Google szándékai komolyak, mivel számos helyen nem voltak embereink. Úgy vélem, ezen túljutottunk Lengyelországban, Izraelben, Törökországban, és hamarosan a magyar piacon is felzárkózunk. Ha körülnézünk más országokban, most már nyilvánvaló, hogy a Google komolyan veszi küldetését, ráadásul igen kicsi idő alatt, nagyon sokat haladtunk előre. Tehát ez volt az első kihívás. A második pedig az, hogy az emberek már számtalanszor megélték azt a folyamatot, hogy egy amerikai, vagy valamilyen nyugati cég bejön az országba, befekteti a pénzét, aztán, egy idő múlva, fogja és otthagyja a piacot. Ez a fajta jöttem-láttam-mentem módszer különösen gyakori az internetes, illetve a technológiai cégek esetében, ezért a rossz tapasztalat is aggályokat kelthet. Mondanom sem kell, hogy nagy kihívást jelent számunkra, hogy az ebből eredő aggodalmakat eloszlassuk.

De a régióban számos tehetséges ember van, jó pár vállalkozó is: Lengyelországban például nagyon dinamikusan működik az e-kereskedelem. Van egy olyan helyi fejlesztésű honlap, ami népszerűbb a helyi lakosság körében mint az eBay. Szóval számos vállalkozó szellemű ember, és innovatív cég van a régióban, és az internet nagyon kedvez a vállalkozói kreativitásnak, ezt tehát nem találtuk kihívásnak humánerőforrás szempontjából.

Vannak arra vonatkozó tervei a Google Inc.-nek, hogy megerősíti magyarországi jelenlétét az elkövetkezendő években? Más szóval, számíthatunk-e arra a közeljövőben, hogy a szervereket tároló helyiségen túl (amely inkább egyfajta raktár) várható egy komolyabb iroda felállítása is, mint például egy önálló értékesítési osztály, egy kutatásfejlesztési divízió vagy egy mérnökközpont felállítása?

Nos, erről nem kívánok nyilatkozni a piaci versenytársak miatt, de az bizonyos, hogy az első lépés a domain név visszaszerzése volt, hiszen csak a megfelelő cím biztosításával tudjuk ügyfeleinket, a felhasználókat magas minőségben kiszolgálni. Most megnézzük, hogy hogyan alakul a forgalom a Google keresőjében. Ezt követően felveszünk egy magyarországi tanácsadót (Country Consultant), akinek az a feladata, hogy segítsen nekünk a piac jobb megismerésében a lehetőségek feltérképezésében, abban, hogy milyen módszerekkel érdemes megközelíteni a piacot, és milyen stratégiákat kell alkalmaznunk. Megnézünk más modelleket is. Például, amikor megkezdtük lengyelországi működésünket, azt gondoltuk, hogy a kezdetektől fogva nagyon jó esélyekkel indulunk. Valóban így is történt, a feltevésünk igaznak bizonyult, és a lengyel iroda remekül teljesít. Hasonlóan Lengyelországhoz, Egyiptomról is úgy gondoltuk, hogy sok lehetőség nyílt az országban, ezért felvettünk egy egyiptomi tanácsadót (Country Consultant) mert nem tudtuk, hogy hogyan közelítsük meg a piacot. A tanácsadó három hónapot töltött velünk a stratégia kidolgozásának céljából, és most, mint Országos vezető (Country Manager) irányítja az egyiptomi üzleti ügyeket. Nyitottunk egy irodát is, és még ma is folyik a munkaerő-felvétel. Tehát az, hogy mi áll az üzleti stratégiánk mögött, attól függ, hogy mi történik a közeljövőben.

Úgy véli, hogy a magyar tanácsadó, akinek az a feladata, hogy egy átfogó képet adjon a hazai piacról, elősegíti azt, hogy az érintett piaci szereplőkkel a Google szakmai párbeszédet kezdeményezzen? Fontos az a Google számára, hogy tapasztalatokat cseréljen a magyar keresőipar, keresőtechnológia illetve keresőmarketing képviselőivel, érintettjeivel? Amennyiben igen, akkor milyen formában valósulhat ez meg?

Nem akarok részletekbe bocsátkozni arról, hogy konkrétan mit tesz majd az országos tanácsadó vagy mit nem. Felvesszük a konzulenst, és az ő feladata lesz, hogy megmondja nekünk, milyen üzleti lépéseket tegyünk a magyar piacon.

Úgy értem, hogy csak külső információkra pl. piackutatási adatokra támaszkodnak, vagy ténylegesen beszélni is fognak a piaci szereplőkkel?

Nem tudom. Először felvesszük az országos tanácsadót, aztán majd kitaláljuk, hogy mik lesznek a következő lépések.

És amikor más országok piacára léptek be, volt arra példa, hogy személyesen megkeressék az érintetteket, és nyílt párbeszédet kezdeményezzenek? Például Lengyelországban

Igen, Lengyelországban van egy országos vezetőnk (Country Manager), aki a saját csapatával dolgozik. Az elmúlt félév során tárgyalásokat folytattak a helyi piaci hirdetőkkel, partnerekkel és vállalkozókkal, illetve számos üzleti kapcsolatot alakítottak ki.

Ha már Lengyelországról beszélünk, illetve azokról a híresztelésekről miszerint a következő Google központ Lengyelországban nyílik: amennyiben a Google Inc. azt tervezi, hogy egy újabb központot nyit Európában, mi nyomna többet a latban: a kedvező földrajzi fekvés vagy a piac mérete? (megjegyzés: jelenleg a Google európai székhelye Dublinban van, de tekintve a keresőóriás cég folyamatos terjeszkedését keleti, délkeleti és déli irányban, logikusnak tűnik egy újabb székhely kiépítése)

Erre a kérdésre jobban tudna válaszolni a technológiai csapatunk, mint az üzleti csapat, ahol én dolgozom, de nagy általánosságban annyit mondhatok, hogy számunkra az a legfontosabb, hogy jó mérnököket találjunk, és ezek közül lehet, hogy néhány egy már meglévő irodához csatlakozik, pl. Zürich-ben vagy Londonban. De az is lehet, hogy úgy döntünk, hogy nyitunk egy újabb irodát egy adott országban, és ott alkalmazzuk az új mérnököket. A tehetségeket keressük, akárhol vannak is. Például nyílt egy központunk Moszkvában is.

Szóval inkább az a döntő szempont, hogy hol vannak a tehetségek, mintsem a kedvező földrajzi fekvés

Tulajdonképpen egy kicsit mindkettő. De nem feltétlenül a piac mérete a meghatározó. Izrael, például, egy viszonylag kicsi piaccal rendelkezik, de nagyon tehetséges mérnökei vannak, ezért van is egy helyi képviseletünk, ahol a menedzser most építi ki a csapatát.

 

———————————————————————————-

És itt ér véget az interjú. A további fejleményekről hamarosan tudósítok, legalábbis Dennis azt ígérte, hogy szívesen nyilatkozik a jövőben is.

Utolsó megjegyzésként, még annyit, hogy jól látható, milyen sok múlik az országos tanácsadón (Country Consultant) és a piacról alkotott/ közvetített meglátásain. Reméljük a legjobbakat, és sok szerencsét kívánunk munkájához egy fejlődő interaktív piacon, ill. egy fejlődő vállalkozói kultúrában.

 

Kérdezem a szakmában érintetteket: Önök hogyan látják a Google magyarországi helyzetét a fentiek fényében? Mi a véleményük?/ Mi a véleményed?

 

 

Dennis Woodside-dal az Index is készített egy általánosabb tematikájú, kevésbé szakmai fókuszú interjút.

Reklámok

25 hozzászólás to “Google interjú: a Google lépései és kihívásai a fejlődő piacokon: Magyarország”

 1. […] Dennis Woodside a Google Fejlődő Piacokért felelős Igazgatója (illetve a UK, IE és Benelux piacok felelős vezetője), például azt is elmondta a blognak adott interjújában, hogy tkp. az egyik legnagyobb kihívás a Google számára, hogy rátermett emberekkel töltsék fel a pozíciókat, és annyira gyorsan, amennyire a cég hírhedten körülményes (több fordulós) felvételi procedúrája csak engedi. […]

 2. Wer am nächsten Tag weiter bummeln möchte, der holt sich abschließend in der Galerie Gronert im Bayerischen Hof,
  bekannt für Gemälde der Münchner Schule, den Antik-Guide, einen Antiquitätenführer für München und Umland und plant damit am Abend seine Route für den nächsten Tag.

 3. Der empfohlenen Ernährung wiedersprechen viele der Rezepte, die
  Aussagen über andere MS-Diäten sind nicht fundiert.

 4. Der empfohlenen Ernährung wiedersprechen viele der Rezepte,
  die Aussagen über andere MS-Diäten sind nicht fundiert.

 5. Im Zweifel sollten Mama und Papa lieber auf das Altbewährte zurückgreifen:
  einen robusten Kinderwagen.

 6. Anderson said

  Ohne Fette könnte der Organismus die Vitamine A, D, E und K nicht
  verwerten, schon allein deswegen sind Fette wichtig
  für eine gesunde Ernährung.

 7. Viel wichtiger dagegen ist, welches Fett und wie viel Sie von welchem Fett
  essen.

 8. Fleisch – ein wertvolles Lebensmittel bewusst genießen ist im Gräfe und
  Unzer Verlag erschienen und kostet 39,99 €.

 9. Dazu braucht man viel Energie, also gesund leben und
  essen sind Vorbedingungen.

 10. Vielleicht helfen diese Rezepte und Tricks auch dir, dich etwas veganer zu
  ernähren.

 11. Essen Sie nicht einfach nur deswegen weiter, weil es so gut schmeckt oder Sie nichts zurück gehen lassen möchten!

 12. Susannah said

  Es geht leider immer nur sehr pauschal darum dass Bewegung gut tut, eher
  selten darum welche Art von Bewegung.

 13. Wenn der systolische Wert (der obere) über 160 mm HG ist, dann liegt Bluthochdruck vor,
  zwischen 140 und 160 ist der Blutdruck leicht erhöht.

 14. Im Ernstfall bleibt den Bewohnern dadurch genügend Zeit, um sich außer
  Gefahr zu bringen.

 15. Ernestine said

  Gerade im Büro, wo man mit Kollegen, Vorgesetzten oder auch Kunden in ständigem Kontakt ist.

 16. Dazu sollte man sich ausgewogen und gesund ernähren, sich mindestens
  drei Mal pro Woche sportlich betätigen und übermäßigen Stress
  vermeiden.

 17. Als ich gestern Ihr Buch in meinem Körbchen fand, habe ich
  sofort alles stehen und liegen gelassen und mich Kapitel für Kapitel hineingestürzt.

 18. Wollen Sie also Ihrer Krankenkasse kündigen müssen Sie bereits 18 Monate Mitglied sein.

 19. Cortez said

  Der Blutdruck ist abhängig von Alter und Geschlecht und schwankt im Tagesverlauf.

 20. Hier finden Sie in eine kurze Übersicht mit den wichtigsten Informationen zum Experten sowie seine
  aktuelle Position beim Beliebtheitsranking.

 21. Merissa said

  Da ein Herzinfarkt lebensgefährlich sein kann, sucht jeder nach
  einer Antwort auf die Frage, wie man dieser
  Krankheit aus dem Wege gehen kann.

 22. Marsha said

  Allein der Verzehr von mehr Ost und Gemüse ohne weitere Änderungen beim Essen ließ die Werte nach unten gehen.

 23. Die Vorstellung, im Laufe des Lebens geistig abzubauen oder gar an einer Demenz zu erkranken, ist ein weitverbreiteter Albtraum in Deutschland.

 24. Fernando said

  Wenn man mit dem Finger leicht darauf drückt, muss die Delle sofort wieder zurückgehen.

 25. Owen said

  Die biologische Temperaturregelung funktioniert im wesentlichen über Kopf- und Gesichtshaut.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: