BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

A Google felvásárolta a YouTube-ot, video-spray

Posted by BizBigyó - október 10, 2006


Az eddigi legdrágább felvásárlást a web 2.0-ás fejlesztések közül kétségtelenül a Google produkálta a Google saját videoszolgáltatásánál nagyobb sikert (látogatottságot, felhasználói számot) magáénak tudó YouTube integrálásával: az ár 1,65 milliárd dolcsi. Nem is csoda, a YouTube-on naponta 100 millió rövid videofilmet töltenek le: hírszeleteket, házikészítésű farigcsákat, SouthPark jeleneteket, Elvis Presley, ABBA klipeket vagy bármi egyéb böszmeséget. Már korábban megindult a beszéd, hogy a Google vagy a Yahoo az esélyes befutó. A Bloomberg híradása szerint Chad Hurley és Steve Chen a YouTube alapítói (+65 fő) csatlakoznak a Google rohamosan növő, kb. 6000 8000 fős stábjához. Két éve indultak és rejtély volt, hogy honnan a pénz az irdatlan kapacitás biztosítására, ez most már nem kérdés, a Google szerverparkja garancia a videohalmozásra. A Google rizikót vállal, ez tény: újabb szerzői jogvédelmi perek garmadát. De elég edzettek már ezen a téren, hiszen a Google Video is állandóan hadakozott a jogvédőkkel.

 

Akkor miért éri meg egy ilyen kockázatos fúzió? Kiindulási pontként vegyük azt, hogy a Google többmilliárdos bevétele 98%-ban abból származik, hogy milliónyi cég fizet azért, hogy a Google keresőjében benne legyen a hirdetése (ha beütsz egy keresőszót, a megjelenített honlaplista jobb oldali, keskenyebb oszlopa mutatja a ‘szponzorált linkeket’ vagyis a fizetett hirdetéseket, a bal meg az úgynevezett természetes találatokat, ami nem pénzre megy, hanem durván leegyszerűsítve ‘több beérkező link, magasabb hely’ elven rangsorolódik).

 

Az elemzők nagy része szerint a Google hirdetési rendszere remekül illeszkedik a YouTube tengernyi klippjéhez (szöveg vagy épp videoformátumban): minden címke, ami a YouTube-ra feltöltött kisfilmek keresését segíti, egy-egy kulcsszót jelent a Google hirdetői számára: ha a hirdető reklámszövegében is benne vannak a kliphez kapcsolódó kategóriák (pl. ‘Lopez’ vagy ‘Lopez, melltartó’), akkor a felhasználó könnyen átkattinthat a videoablak mellett elhelyezett hirdetésre (maguk a hirdetések persze a Google programjához csatlakozó egyéb portálokon, blogokon, hírek, cikkek mellett is futnak) vagy a klip első néhány másodperce elé illesztett Lopez reklámfilmre. És minden átkattintás látogatót hoz az oldalnak (pl. Lopeznek vagy a viszonteladóinak) és néhány centet vagy dollárt a Google-nek. Tiszta sor, jó üzlet.

 

Az, hogy a YouTube-on is megjelennek a nézők előtt a reklámok, azért is nagy szó, mert a kattintásokkal történő visszaélések (clickfraud) vagyis álkattintások ügyével, pereivel is zaklatott Google néhány óvatosabb hirdető ügyfele úgy dönthet, hogy csak a keresőkben hirdet, és nem az egyébként bónusz lehetőségként is kínálkozó tartalomhálózatban (azaz portálokon, fórumokon, híroldalakon, naplókon stb.). De ha a tartalomhálózat olyan nagy portálokkal gazdagodik mint a YouTube, akkor egyszerűen nem lesz értelme csak a keresőkben hirdetni és a versenytársaknak átengedni a potenciális ügyfeleket (a fenti példában pl. a Triumph, a Sariana vagy egyéb melltartóban utazó cégeknek, ügynökségeknek). Kétségtelenül drága volt a felvásárlási ügylet, a korábbi, viszonylag olcsóbb startup felvásárlásokhoz képest, hosszú hónapokig tart, amíg megtérül a befektetés, de azt mindenképp számításba kell venni, hogy így a Google a saját szolgáltatásának vonzerejét növelte meg. Csak az USA-ban 34 millió egyedi látogatót hoz a YouTube, és a videónak, a mozgó, színes, szagos médiának nagy a jövője. No meg a kanapéknak és a rágcsáknak is.

 

A YouTube integrálásával a Google a 2. leglátogatottabb internetes céggé lépett elő, az egyébként is előkelő 3. helyről (a riválisok persze a Yahoo és a Microsoft, számokban: 101 millió, 106 illetve 98,5 millió, az említés sorrendjét követve, a Nielsen-NetRatings statisztikája alapján). A hírre a Google részvényárak azonnal megugrottak, ahogy a hírt tárgyaló weboldalak, közösségek száma is. Nálunk ez pont éjszakát jelent, de a tengerentúl most nagy a susmorgás, szakértés, Nasdaq kommunikálás. A YouTube nem technológiai hanem marketing befeketetés volt, ezért nem is érdemes összevetni a korábbi felvásárlások összegét (még ha sokkal okosabb kezdő vállalkozásokat vagy ötleteket is vett meg a Google, a YouTube-hoz képest potom pénzért). A felhasználók figyelmét vette meg a Google, és tekintve egyelőre limitált életkorunkat, a tét nagy, a vásárolt áru kincs de illékony, és nagy érte a verseny. Hogy a Google a MySpace-szel is kiegyezett (kb. 50 millióra saccolt tényleges felhasználó és még egyszer ennyi kitalált vagy reklámfigura–lásd R2D2 a wiwen) augusztusban, mi sem természetesebb. Nálunk is nyomulnak a hirdetők a mi fogalmaink szerint nagy látogatottságú magyar nyelvű portálokra és közösségi oldalakra. Az más kérdés, hogy mennyire figyelik ésszel a hirdetők a kampányok alakulását (a megjelenés még nem sokat mond a sikerről, az átkattintás már kicsit többet stb.)

 

Hab a tortán, hogy a felvásárlás hivatalos bejelentése előtt még gyorsan nyélbe ütöttek három kis üzletet Goo és Tube, és épp a világ 3 legnagyobb lemezkiadójával: zenés videók kerülnek fel, úgyhogy nem kell a legbéndzsább házilag másolt klipeket néznünk. A hirdetési bevételeken osztoznak pl. a Universal Music Grouppal, meg a Sony BMG-vel is. A tévé is beszállt, az NBC-n túl most már a CBS is feltölt műsorszeleteket. Mutass egy kicsit és kelts érdeklődést az egyre elismertebb mottó, legyűrva a szolgáltatók paranoid . A YouTube időkorlátja pont jó arra, hogy ne akarjuk a Gyűrűk urát vagy a Ben Hurt tízperces klipes egységekben nézni, viszont szusszantsunk a főnök ebédideje alatt, vagy hiánytalanul kitöltsük a körömlakk-száradásnyi üresjáratokat.

 

És hogy mi a legnézettebb klip? Egy hatperces film A tánc fejlődése címmel: `Evolution of Dance ‘ (legalább 60x feltöltötték már, és persze ennél van a milliós nézettségszám jelezve, a többinél meg az aktuális). Kiváló az alapelemek elsajátítására (Jacko, kungfu-fighting, break, ice-ice baby…) De ha már evolúsön, akkor ugyanezen cím alatt ez is fut. És milyen hirdetés fut mellettük most? Hááát, az napról napra változik. Ahogy várhatóan a nevét megtartó YouTube minősége, és a kísérleti terepnek maradó Google Video is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: