BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

‘Paid research marketing,’ fogalmi zavarok

Posted by BizBigyó - október 10, 2006

Hogy a keresőmarketing hazánkban viszonylag új, és ki így hív egy fogalmat ki úgy, az teljesen megszokott. De jó látni, hogy egy olyan fiatal iparágban kezdtem el dolgozni, ami még a szolgáltatás szülőhazájában, az USA-ban is fejtörést okoz, holott három év óta masszívan, egyre szélesebb körben jelen van az üzleti életben. Oké, mondhatnánk nagyképűen, hogy ‘mit nem tudnak nemtudni az amerikaiak,’ Mégis, 3 év intenzív használat után is képes zavarba ejteni a keresőmarketing megnevezése egy üzleti újságírót, mondjuk San Diegóban.

Michelle Mowad azt írja:

“In a recently released study, eMarketer states that paid research marketing online will continue to dominate marketing spending with more than a 40 percent share of annual advertising dollars from 2005 to 2010.”

‘Paid search’ ‘search marketing’ ‘search engine marketing’ stb. a bevett fogalmak és Michelle hiperkorrekt változata nem használatos.

De a lényeg nem a helyesíráson van, hanem a fogalom hétköznapi szintű elterjedtségében. Ha mostanában megkérdezik, hogy mit csinálok, minden egyes alkalommal el kell mondanom, hogy mi is az a keresőmarketing. Ahogy elkezdem magyarázni a Google-t, a tartalomérzékeny kulcsszavas hirdetéseket stb., már mindenki magabiztosabban reagál, de még 3 év múlva se csodálkozzunk azon, ha, teszem azt, a debreceni online bizfórum vezetője keresőmarketing helyett keresőkutatási marketinget vagy valami hasonlót mond. Időbe telik, amíg szokjuk a szolgáltatáshoz kapcsolódó kifejezéseket (pláne a rövidítéseket, PPC, CTR, CPC, CR stb.).

Néhányan azt hiszik, hogy a Google helyezéseit úgy általában meg lehet venni (mármint a bal oldali organikus találati listában a helyezést). Van aki azt gondolja, hogy ez csillióbillióba kerül, van aki meg azt, hogy már azért is fizetni kell, ha csak megjelenik a hirdetés. Mások szeretik megmutatni, hogy ők már olvasottak a témában, és hallottak a Műszaki Egyetem bérkattintóiról. Wow.

Én meg azon vagyok, hogy legyen végre önálló Keresőmarketinges Szövetség, önálló előadásokkal, börzével, aktívabb párbeszéddel, stb. Az is egy lépés, hogy az Internet Hungary-n évről évre elhangzik a keresőiparral kapcsolatos szolgáltatásokról egy-egy tájékoztató, vagy hogy Damjanovich Nebojsa előadásokat tart, vagy, hogy többen is elkezdtek a Blogteren nyomulni: kétségtelenül jót tesz a fogalom, a marketingeszköz ismertségének. De nem elég. Hihetetlenül sok és színes, fantáziadús tévhit kering.

És végre egy terület, amin nem vagyunk évtizedekkel elmaradva a nyugat-európaiak mögött. Néhány aktívabb lépéssel még meg is előznénk az európai versenytársakat, keresőmarketinges ügynökségeket, nemhogy a régióban, hanem Európában ganz-ánblok. Várom, hogy mikor jelentik be majd az első olyan hírt, hogy két keresőmarketinget szolgáltató ügynökség fuzionált, vagy tárgyalások kezdődtek egy szakmai fórum kialakítására vonatkozóan. A hazai keresőmarketinges piacon most szakad át a gát csak igazán. Jól látható ez abból is, ahogy maguk a hirdetési rendszerek szaporodnak, és a ‘helyi’ Etargeten kívül, újabb magyar vállalkozások készülnek profitálni a keresőhirdetésekből vagy csak text linkekből.

Aki nem itt kíván hozzászólni, annak észrevételeit az alábbi címen várom: annasebestyen@gmail.com.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: