BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Honnan jött a YouTube ötlete? Cici és cunami

Posted by BizBigyó - október 22, 2006

A YouTube-ról sokat cikkeztek a felvásárlás óta, és a cikkek java része két alapítót emlegetett. Persze volt egy harmadik is, Karim, aki valaha együtt dolgozott Chaddel és Stevennel a PayPalnél. Ő az, aki inkább visszament az egyetemre (Stanford), hogy befejezze a tanulmányait, és nem vett fel fizetést, csak nem hivatalos tanácsadóként megtartotta a tulajdonosi jogát (ami mellékesen több mint akár Chadé, akár Stevené).

Nemcsak azt tartja fontosnak, hogy az emberek tudják, hogy a YouTube-ot hárman alapították, hanem azt is, hogy ő volt az ötlet forrása (a kockázati tőkés szerint nagyon-nagyon kreatív, de semmivel sem lehetett rávenni arra, hogy a biznisz szférában maradjon, és abbahagyja a tanulást). És az ötlet honnan jött? Röviden cici és cunami. Egyrészt a cunami, másrészt Janet Jackson véletlenül kificcenő cickója. Idézem:

Karim says his idea for what became YouTube sprang from two very different events in 2004: Janet Jackson’s “wardrobe malfunction,” during a Super Bowl show, and the Asian tsunami.

(a ‘Wardrobe-malfunction,’ vagyis a ‘Nem szuperáló ruhásszekrény’ kifejezés Janet szabaddá vált jobb melle kapcsán, 2004-ben elnyerte az év kifejezése díjat is).

Karim stílszerűen sok kis videót készített már a kávéházi ötletelés elején. Ebből megtudhatjuk, hogy sokáig csak 50-60 film került a weboldalra, de az sem olyan minőségben, amit szívesen néztek volna ők maguk. ‘Ilyesfajta felvételek, amit most csinálsz,’ szót oda Karimnak a társa.

A sok családi meg iskolai dömpingfilm kiszűrésére a Google jobb keresője, kimunkált algoritmusa lehet a megoldás. Az akvizíció óta már vannak apróbb változások, de a legjobb a jó kereshetőség lenne. Nincs megoldva a találatok sorrendezése, mivel a címkék is felhasználói gyártmányok. Persze ez rejtőzködés, szerzői jogok kijátszása szempontból ideális, és a felhasználói szabadság is jó dolog, csak akkor kellemetlen a hiányosság, ha épp keresnénk valami eredeti videoklipet, és nem egy ‘szereztünk-egy-kamerát’ kollégiumi változatot.

Jawed Karim

Született 1979, Kelet-Németország, aztán 1 év múlva már az amerikai vadnyugat emigránsa

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: