BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Blogból könyvet: a Lulu Blooker díj meg a webstatisztika

Posted by BizBigyó - november 22, 2006

Megvettem az Economist 2007-es évre szóló előrejelzéseit, és az eseménynaptárban két dolog ragadta meg a figyelmemet: egyrészt az, hogy végre nemcsak unalmas világpolitikai eseményekről szól a jövő év, hanem színesebb lett a hírvilág, még egy Economist szerint is. Ráadásul webes közösségi szempontból is: a naptár tavaszi kiemelt eseménye egy spéci díjkiosztó: a világ első irodalmi díja blogkönyveknek. Made in 2005. Hm. Akkor egyszer még, vissza a jövőben, az anyukám az ágyban olvashatja a Lulu díjas blogomat, amit még csak hírből hallott (na jó, igen, én vittem a hírt).

blogbook blooker prize blogkönyvHa jó a blog, akkor kétségtelenül érdemes papír alapon is kinyomni a nagyvilágba (a lulu.com erre vállakozik pénzért, tehát jó fogás, hgoy szponzorálja az eseményt). És ha már könyv alakban van a blog, akkor érdemes nevezni is vele a Lulu Blooker versenyen. Manapság már egyáltalán nem szokatlan, sőt, épphogy elvárás a virtuális forrásból papírra kinyomtatni a jobb dolgokat. Hogy mitől ‘jobb’? Az látszik a weboldal látogatottsági adataiból, cikkeknél vagy épp blogposztoknál. A várható forgalmat és a befektetési megtérülést (ROI) pedig utólagosan jóval könnyebb megjósolni a webstatisztikai adatok alapján, mintha egy könyv a vakvilágba születik.

Valami ilyesmit tett a New Scientist is (csak nem blog, hanem honlap tartalmát összegezve, és nem a Lulu Blooker díjért, hanem a jó profitért). Tavaly, meg idén is bestseller listásak lettek azok a könyvek, amik arról szólnak, hogy most akkor merről hány méter, miért és hogyan vannak a dolgok, azok állását tekintve. Pl. Miért nem fázik a pingvinek talpa? Miért nem tudjuk magunkat csiklandozni? Miért zöld a takony? Mitől fejlődött ki az evolúció során az ujjlenyomat? Miért nem ragad a tubus belsejéhez a pillanatragasztó? stb. És a válaszok nagy része nem a szakértőktől, hanem a felhasználóktól jött (l. a Wikipédia működési elvét), akik név szerint be is kerültek a könyvbe. Tehát a blookba is bele lehet venni az olvasótábort.

A Lulu által támogatott következő Lulu Blooker (a blogger és a book szóból vegyítve) díjkiosztó 2007. májusában lesz (januárban van a jelentkezési határidő, és bárki, nem a Lulu kiadóját használó blogger, vagyis blooker is jelentkezhet a meghirdetett 3 kategóriában: kb. regény, próza, képregény, vagyis fiction, non-fiction, comics ). A Tesco-s blogger blogkönyvén kívül van még viszonylag ismertebb blogkönyvre kis hazánkban példa? (Ha az egyáltalán belefér ebbe a kategóriába.)

És még egy apróság: mivel nem találtam a(z angol nyelvű) Wikipédián erről a díjról semmi információt, megtettem az első nagy lépést: elkészítettem életem első önálló wikipédia bejegyzését. Nem lett túl sármos, de kezdetnek megteszi (felhasznált idő: 15 perc). Majd a szorgos kezek kijavítják.

Te kinek javasolnád, hogy szedje össze a blogját könyvbe? És jó ajándék az egy bloggernek, ha karácsonyra megkapja a saját/ más blogját szép könyvalakban?

4 hozzászólás to “Blogból könyvet: a Lulu Blooker díj meg a webstatisztika”

 1. De az kicsit paradoxi, hogy ha egy könyvet befejezel egy blogban posztok formájában, akkor az utolsó posztod végére érsz, vagy nem volt igazi bookblog. Például Anderson Long Tail blogja kiadta magából a könyvet és már korántsem olyan érdekes: http://longtail.com/ Mondjuk, ha non-fictiont írtál, akkor utólag van lehetőséged korrigálni, Battelle is csinált ilyeneket azóta kissé szintén megkopott Search könyvével. Én lehet hogy jelentkezem erre, köszi a tippet. :)

 2. bizbigyo said

  Szívesen. És jó ötlet jelentkezni, szerintem.
  Igen, bizonyos ‘sztoriknál’ ez nem annyira jó műfaj. Nem véletlen, hogy a tavalyi nyertes is receptkönyvvel nyert, ami végtelenségig generálható, anélkül, hogy a váz sérülne. De végül is miért kéne egy könyvet befejezni? Az x. módsoított kiadások is sikeresek lehetnek.
  Tény, a Long Tail/ hosszú farok könyvnél az alapkoncepció kiment/ eladta, de most is alakulóban van, hogy a feltételezések hogyan állják meg a helyüket (mit mutat a kereső, hogy milyen is a tényleges long tail természete). És újabb, érdekesebb réspiaci példák is mindig vannak. Battelle-nek meg bőven lesz témája a keresénél, mert ott még csak a kezdeteknél járunk.

 3. Gita said

  Każdy z nas ma szansę na to, trener osobisty warszawa aby przemykać różnego rodzaju ćwiczenia, a tym samym prace personalne.
  Są różne osoby, które gruntownie znają się na wykonywaniu ćwiczeń, kiedy oraz na prowadzeniu
  ich w gdy w największym stopniu wydajny sposób.
  Często zdarza się, iż instruktor indywidualny, jest totalnie ustalony aż do tego,
  ażeby biec zajęcia w grupach. Ludzie, jacy starają się, żeby dysponować własnego trenera, muszą kiedy niekiedy zakablować na niego dosyć duże pieniądze.
  Jest owo wprawdzie warte uwagi, jak natomiast na dodatek jeszcze efektów, będących w celu nas sposobem na wzrost swojej
  samooceny. Każdy wie, że trener osobisty, jest kosztownym sposobem na prowadzenie własnej grupy.
  Najważniejsze jest to, ażeby wymyślił nam dobry odwzorowanie działania, kiedy i
  platforma diety. Zastosowanie się aż do
  niego, jest w celu nas idealnym sposobem, abyśmy zmienili własny integralny podejście życia, na pewność siebie lepszy.
  Klub fitness, dla osób, które znają się na prowadzeniu ćwiczeń, jest idealnym miejscem, aby mieć warunki w postępowanie racjonalny,
  pozyskiwać odpowiedniej jakości wagę. Trener personalny jest ogólnie osobą, która na wskroś zna
  się na prowadzeniu diet, dopasowaniu naszej wagi do wzrostu, gdy natomiast także
  aż do właściwej grupy wiekowej. Praca,
  jak oraz ćwiczenia, są dla każdej osoby ważnym elementem
  pracy, oraz tym samym systemem, jaki powinniśmy starać się każdego dnia pod
  każdym względem opanowa. Im częściej zapatrujemy się na swoją sylwetkę, tym szybciej jesteśmy
  w stanie wyszperać w niej różnego rodzaju niedoskonałości, gdy zaś
  w odpowiednim czasie je poprawić. Grupy ćwiczeniowe, są
  organizowane na różne pory dnia, abyśmy mogli aż do
  nich dopasować pory ćwiczeń.

 4. świetliki said

  Howdy! I knpw this is kinda off topiic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: