BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Hivatalos minősítés a Google hirdetési rendszerében

Posted by BizBigyó - december 11, 2006

In medias res: az a keresőmarketing ügynökség, ahol dolgozom (gőzerővel, mivel a szakma több mint érdekel)logo_qualified_co_80.jpg Magyarországon elsőként kapta meg a Google hivatalos cégminősítését (AdWords Qualified Company). Ehhez az elsőséghez több minden is hozzájárult:

Laci, úgyismint cégvezető, régi (kereső)motoros a szakmában a keresőoptimalizálás és a keresőkben való hirdetés terén is. 1997 óta formálja, avatja a honlapokat keresőbaráttá, 2004-ben már a Figyelőnek nyilatkozott az addigra a köztudatot súrolni kezdő keresőmarketingről, 2006 tavaszán először teszi le a Google Professional vizsgát, és kapja meg cserébe elsőként Magyarországon az AdWords Qualified Individual logót. Jut eszembe, néhány nap van hátra, és elérjük az ezredik évfordulót a Google AdWords hirdetési rendszerében, vagyis lassan 1000 napja futtatunk Google kampányokat.

A csapat: mert kell egy csapat. Megvan az is. Dolgozni is, és novemberben éjjel számháborúzni, meg bögrét (köcsögöt) is tudunk festeni. Nem rózsaszínben tündöklünk, nem khakiben kommandózunk, és nem fehérben állunk a szirtfalon, ‘mit nekem a mélység!’ érzéssel á lá Bonnie Tyler. Szóval két lábbal a földön, projektcsapatokban.

Aztán van egy olyan kitétel a képesítés megszerzéséhez, ami a hirdetési rendszerben elköltött pénzre vonatkozik. Ez is megvan. Nem kevés. Nem a kis- és középvállalkozói, szerényebb kapacitású kampányokkal lehet elérni. És, tegyük hozzá, mindezt úgy, hogy közben a hazai banner árfekvés mintegy tizedébe kerülnek a keresőhirdetések, és, ami még ennél is fontosabb, hogy az ügyfelek részéről mindeközben nagyon komoly elvárásokat teljesítettünk a látogatottság, illetve a befektetői megtérülés terén. Szóval ezt a költést elérni Google AdWords-ben igen komoly teljesítmény a hazai online marketingmix általános helyzetét tekintve, ahol még mindig a hagyományos médiaköltés és a (nagyra, nagyon) becsült adatok viszik a prímet. Helló Moto.

Végül, kell két ember, akinek megvan az angol nyelvű Professional vizsgája. Ezt is sikerült teljesíteni. Fazakas Laci év elején, én most mikulás napján tettem le a vizsgát (oh yes).

(Afféle Google AdWords Tyereskovaként, első női profi keresőhirdetési managerinként Magyarországon. Na ezt nem írnám ki a pólóm hátára, de a dobogóról, erőltetett elsőségkeresés nélkül már egyébként lecsúsznék, mert Lacin kívül, ha jól tudom, még 2 embernek van hazánkban Google AdWords Qualified Individual minősítése: Bobály Mihálynak és Széll Andrásnak.)

Frissítés (2006. dec. 29.): Vándor Eszter kolléganőm (Arcanian Consulting, Arcus Interactive Group) is sikeresen tette le a vizsgát. :)

Tehát a 2006-os lista:Google AdWords Qualified, Arcanian Professional minős�tés

 • Fazakas László (Arcanian Consulting)
 • Bobály Mihály (JabJab)
 • Széll András (Sakkom)
 • Vándor Eszter (Arcanian Consulting)
 • Sebestyén Anna (Arcanian Consulting)

Reméljük, a lista 2007-ben bővül, a csehek így is előttünk vannak Google AdWords Qualified Individual szakemberek számát tekintve. Éppen ezért az újévi ajándék egy vizsgatipp-malac lesz.

2007-es lista (folytatva a 2006-os év GAP listáját)

  ( a lista frissítéséhez szívesen veszem a segítséget! Kommentben vagy emailben várom az újabb sikeres vizsgázók nevét, és a megfelelő URL-t)

  Reklámok

  14 hozzászólás to “Hivatalos minősítés a Google hirdetési rendszerében”

  1. Rabbit said

   Gratulálok :)

  2. BizBigyó said

   Köszi. :)

  3. Itt is gratulalok! Csak igy tovabb!

  4. BizBigyó said

   Danke sehr.

  5. Én is csak gratulálni tudok, szép munka!

   Viccesre fordítva a szót: ha szeretnétek elsőként Miner.hu optimalizáció szakértők lenni ;), akkor mindenképpen beszéljünk róla! Még az első hely is üres, hihhhetetlen előnyök, lehetőségek állnak előttetek, itt a vissza nem térő lehetőség.

   Megint komolyra: örülök, hogy valódi szakemberek kezdenek megjelenni a magyar weben ezen a téren is, akik nem csak a kereső-, hanem az önmarketing terén sem rosszak. Hajrá, hajrá!

  6. BizBigyó said

   András. :) köszi. Mikor megyünk leülni bányászni. hol vannak azok a lehetőségek, amik kiaknázásra várnak?

  7. Szia,

   Azért az “elsőként”, “első” kifejezésekkel igencsak vigyázni kell. A korrekt alkalmazás: “tudtommal első” és “tudtommal elsőként”.

   Amikor megszereztem az QAWP minősítést, megpróbáltam lejátszani a Google-el, hogy mondják meg, hány QAWP van még itthon. Persze, én is hasonló pr célokra szerettem volna használni az információt. Csakhogy nem mondták, mert titok. :)

   Szóval maradjunk annyiban, hogy nem tudjuk, ki az első, de van eddig 4 szakember, akiről mi közösen tudjuk, hogy lerakta, és egy cég: TI, amiről mi közösen tudjuk, hogy megszerezte.

   üdv,
   András

   ps.: Ha további munkatársaink megszerzik a minősítést, jelezni fogom. Örülök, ha van egy gyűjtőhelye a valóban komoly szakembereknek és cégeknek, így nagyon köszönöm a kezdeményezést!

  8. Anna: beszéljünk meg egy időpontot, ha gondolod. :) A lehetőségekről: mivel nemrégiben indult a hazai blogkeresők, így a Miner.hu élete is, ezért hatalmas piacról és látogatottságról nem igazán beszélhetünk. Azért lehetőségek vannak: egyrészt a hirdetési oldalról mi nyitottak vagyunk különböző (akár célzott) megoldásokra (van pár talán érdekes ötletem, amivel lehetne játszani), másrészt pedig ha valaki blogírásba kezd, lehet úgy helyezkedni, hogy a Miner minél több embert vigyen hozzá. Persze itt is lehet spamelni (erre eddig úgy láttam, hogy senki nem gondolt) – de talán tisztességesebb lehetőségek is vannak. Ha minden jól fog alakulni, akkor szép lassan a jelenleginél egy-két fokkal még komolyabb vizekre is fogunk evezni (értsd fel lesz turbózva egy kicsit a látogatottság), de ezt nem szeretném elkiabálni. :)

  9. BizBigyó said

   András (Bártházi/Miner): oké, ez érdekesen hangzik, és kíváncsi lennék a blogkeresők állására is (email ment)

  10. BizBigyó said

   Kedves (Széll) András, általában igyekszem finoman is nemcsak valósághűen fogalmazni. Mégis miért utazom biztosra? Annak ellenére, hogy a Google valóban nem ad ki ilyen hivatalos listát?

   A válasz egyszerű: ha valaki marketinges, és megszerez egy ilyen képesítést, nincs az a nyolclábú tarajos pizza, hogy ne használja fel rögtön reklámcélokra. Ezt van, aki úgy teszi mint Te, levelekben tájékoztatja a sajtót (innen hallottam én is csak a képesítésedről, nem a weboldalatokról), van aki úgy mint Misa (Bobály Mihály), Laci vagy én, hogy a honlapunkon és az ismerősök között, és ahol lehet, otrombaság nélkül, világgá kürtöljük. Ha nem tennénk, nem dolgoznánk a marketing területén. (Bár konkrétan egy egyetemi jól sikerült ‘hurrá megvan, túl vagyok a vizsgán’-t is egészséges megünnepelni, céges marketingcélok nélkül. Nem?)

   Aztán ott van az AdWords kezelői felülete, ahol pontos dátum jelzi a vizsga teljesítését. Mivel Laciról tudtam, hogy áprilisban (06. ápr. 16.) szerezte meg, a Te vizsgádról szóló hír pedig kétségtelenül később kezdett keringeni, Misával pedig nem kellett külön elméleti szekciót ennek a témának szentelni, arra következtetek, hogy az elsőbbség erős valószínőséggel, és tudtommal(!), Fazakas Lacit, céges szinten pedig az Arcaniant illeti meg.

   Továbbá: a magyar piac és pletykakör kicsi. Ha lenne olyan versenytársunk, aki a keresőmarketinggel, a keresőkampányokkal olyan komolyan, minőségben, tudatos fejlesztéssel foglalkozik, mint mi, akkor arról nehéz lenne nem tudnunk. Pláne nem a weben, ami mindenki számára bármikor elérhető versenytársak ellenőrzése céljából.

   Természetesen, nagyon szívesen korrigálok bármilyen valótlanságot, ha hirtelen előugrik a bokorból egy eddig az egyszem bozótosban rejtőző Google AdWords Qualified Company, ami, üzleti érdekével szemben, jobbnak látta ezt a minősítését, referenciáját eddig titokban tartani.

   Sőt, a korrekción túl, szívesen ülünk le velük beszélgetni arról, hogy hogyan tegyük jobbá, versenyképesebbé a magyar keresőpiacot regionális és nemzetközi szinten egyaránt.

   Köszönöm, hogy a levelemre válaszoltál, és így ki tudtam tenni a Te linkedet is. :)

   Üdv:
   Anna

  11. Azt hiszem ez a hozzászólás a világ egyik leghaszontalanabbja lesz. De azért is: nem tudok mit hozzátenni a fentiekhez, csak jelzem, hogy itt vagyok.

   A helyzet kicsit olyan, mint amikor megkérdezik tőlem, mire alapozom, hogy mennyi a magyar költés kb. a keresőkben. A válaszom: a tapasztalatomra. Hogy miért arra? Mert több esetben próbáltam már a piac résztvevőit egy platformra hozni, de nem sikerült. 2 keresővel, vagy 2 keresőeszközzel pedig nem teszek ki hivatalos adatokat.

   Ha a fenti kezdeményezéssel elérjük, hogy végre egy asztalhoz leülnek akár csak a keresőmarketinges, annak is örülni fogok, sőt, akár a szervezés költségeinek viseléséről is beszélhetünk.

  12. Tudom, az utolsó mondatban van értelemzavaró hiba. Ilyen az, ha valaki nem olvassa el a hozzászólását a Submit előtt.

  13. Anna!

   Sajnos csak részben tudok veled egyetérteni.

   A Google AdWords felület nem jelzi a vizsga letételének az időpontját. (A belső felületen ez megjelenik, de nem így a nyilvános linken.)A Google nem ad ki erre vonatkozóan információt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a Google nem szeretné, hogy a professional szakemberek az elsőségen vitatkozzanak. Te ennek a célnak ellene mentél, és a nyolclábú tarajos pizza ugyan jól hangzó érv, de mégsem az.

   Szóval az van, hogy egyetértek veled, hogy az Arcanian az eslő QAWP cég, de nem illik ezt nyilvánosan kimondani, na. :-)

   üdv,
   -a

  14. […] avagy a GM-ről lehúzzák a bőrtSzokatlan médiaajánlat az [origo] portál OK.hu keresőjébenHivatalos minősítés a Google hirdetési rendszerébenSzaporodnak a Google minősítések, GAP-folyamA repülő kivi madár: videomarketing […]

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Google+ kép

  Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  w

  Kapcsolódás: %s

   
  %d blogger ezt kedveli: