BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Blogposzt és kommentarány, mit takarnak az arányok?

Posted by BizBigyó - december 17, 2006

A Kispad blog azon kevés magyar blogok egyike, ahol sűrűn esnek be kommentek, van egy egészen stabil és stabilan növekvő közösség, normális, sőt baráti hangnemben beszélnek egymással az emberek, és mindenféle témakört érintenek, kommentarany kispad blog eszpee.pnghatározottan körberajzolt szakmaiság nélkül. Mostanában ünnepelték 30.000. hozzászólásukat. Juhéj. Attacs kérdése jogos, ebből a 30k kommentből mennyi a Kispad sajátja? A választ Ervin (Kispad szerkesztő) saccolta: “az értelemszerű trend az, hogy egyre kisebb arányt képviselnek az önkommentek, és szerintem már túlvagyunk azon a ponton, amikor a 10% alá estünk vele.” Eszpee hivatalos grafikonnal korrigált: az eredmény 20%. Ennek kapcsán elmerengtem, hogy a blogger önkommentjeinek száma hogyan dekódolható, ha egyáltalán, és erre jutottam:

Ha nem lenne ‘önkomment,’ akkor nem lenne élő egy blog. Persze az mindenképp érdekes, hogy milyen a bloggerek és a közösség jelenléti aránya a blog interaktív, azaz komment részében. Ha nagyjából sávozni kellene, vmi ilyesmit képzelnék el:

 • 0-5% önkomment sztem kifejezetten negatív, (népszerű blog, bloggernek alig van ideje fenntartani a kapcsolatot)
 • 50% önkomment egy olyan blog lehet, ahol még nincs sok komment és kezelhető,
 • 10-15% sztem kb. ideális (van idő lépést tartani a látogatókkal, folyamatos jelenlétet jelez)
 • 50% felett az egy kicsit gáz: miért beszél többet a blogger mint az olvasók, miközben ő az, aki a posztokat is uralja?
 • 15-50% egy igen ráérős blogger, jó neki. :)

Persze a fenti besorolásnál feltételeztem, hogy az önkomment egy kommentre reakció, tényleges válasz (és nem a poszt frissítése, kiegészítése, nem flame-ről van szó vagy olyanokról, hogy menjél máshova, meg ezért és ezért töröltem a kommentedet, meg önkorrekciók helyesírásra, tört linkekre stb.).

Reklámok

3 hozzászólás to “Blogposzt és kommentarány, mit takarnak az arányok?”

 1. kismaczkó said

  Hülyeség!
  Te mennyit önkommentálsz?
  A blog egy fajta önkifejezés..

 2. pollner said

  Sok ugazság van ebben, de itt komoly műfaji különbségek vannak. Egy “szakmai észosztó” blogban (pl. Wolf. Gábornál) a rajongók elvárják, hogy a “mester” maga is intenzíven jelen legyen. A Kispadon viszont általában a “tagság” jól elvan magában, inkább csak olyan kedves gesztus, hogy a házigazdák is be-benéznek. Azzal viszont egyetértek, hogy a túlzott önkommentelés szánalmas.
  (Persze nehéz megállaptani, mi a “kellő mérték”. Néha úgy érzem, hogy ha nem reagálok, akkor a szegény hozzászóló elmagányosodik, ma viszont válaszolok, akkor esetleg más hozzászólók elől veszem el a témát.

 3. Kristóf said

  Én pl. elég sokat kommentezek, mert legtöbbször olyan felvetések, vagy kérdésfeltevések jönnek, amire (úgy érzem) nekem kell válaszolnom. Az enyém mondjuk szakmai blog, de nem a szakmának szól, hanem inkább laikus jellegű cégvezetőknek, vállalkozóknak. Mindezekért én úgy érzem (és a visszajelzések alapján is ez jön át), hogy kifejezetten hozzátesz a bloghoz (vagyis örülnek neki), hogy rendszeresen “jelen vagyok”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: