BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Mettől meddig blog a blog? Szósszal vagy anélkül.

Posted by BizBigyó - január 1, 2007

A Techcrunch évzáró posztja stílusosan arról szól, hogy mennyire blog egy blog, ha van, ha nincs, vagy ha moderált a kommentelési lehetőség. Michael Arrington bejegyzését az a kritikai hullám ihlette, amelyről már volt itt szó a BizBigyón, nevezetesen, hogy a Google Hivatalos Blogja (ennyi nagybetűvel) zárt, az olvasók nem szólhatnak hozzá, holott a Google saját 2006-os statisztikája szerint, csaknem minden napra jutott egy bejegyzés, és 7,6 millió egyedi látogatót számláltak össze, dupla annyi oldalletöltéssel. A világ legnépszerűbb keresőjének webnaplója egyben a világ egyik elsőszámú blogja, csak épp, szemben legerősebb versenytársával, a Yahoo hivatalos blogjával, megfosztja magát az olykor fájdalmas olvasói visszajelzésektől. Úgy tűnik, már nem sokáig: a Techcrunch poszt csattanója, hogy hamarosan beeresztik a sok ostromló olvasót a Google várba. Hozzászólások nélküli blogok is blogok?

De nézzük, hogy kb. mit is mondtak az olvasók a kb. 80 hozzászólásban, és mi a helyi (nem reprezentatív) szavazás eredménye. Kezdjük az utóbbival:

A kérdés: Hozzászólások nélküli blogok is valós blogok? 784 olvasó válaszát összegezve:

 1. Blogoknál a komment nem feltétel: 291 olvasó választotta
 2. Blogoknál a komment nem feltétel, de nagyban növeli a blog tartalmi értékét: 291 olvasó választotta
 3. Komment nélküli blog nem blog: 202 olvasó választotta.

Röviden: az olvasók több mint kétharmada szerint, nem előírás a hozzászólási lehetőség biztosítása blogoknál, de ugyancsak kétharmada szerint negatív, ha nincs a komment engedélyezve (ebből radikálisok és szabadkőművesek 40%, megengedők 60%). Személy szerint én a kettesre adtam a voksomat, mivel nálam első a személyes látásmóddal átitatott tartalom spéci interaktív weboldalon, és csak eztán jön a nyitott hozzászólási lehetőség, amit rendkívül jónak, de nem definíciószerű előfeltételnek tartok. (Jó lenne tudni, hogy mire jutottak a HVG-s Blogvilág című kötetben a szerzők: valakinek megvan? Van benne néhány soros meghatározás? Csak Pintér Robiét találtam meg.).

És még egy dolog: tiszteletben tartom, hogy programozói, technológiai szemszögből a blog csak egy gyakran frissülő, kronológiailag fordított sorrendben megjelenített internetes platform, egy website, adatbázis, könnyű kezelői felület stb., és elsősorban és legpontosabban technikai meghatározása lehet, de a magam részéről, éppúgy, mint a web2.0 fogalmánál, nem a technikai, formális, hanem a jelen keresztmetszetében a tartalmi, kommunikációs módbeli, és történeti kategóriát választom, ezért nem zavar, ha vki műfajnak v. műnemnek hívja, vagy sem, és fontosnak tartom a blog perifériális vonásait is, mint pl. a kommenteket.
És akkor a Techcrunch vélemények részrehajló összesítése:

 • A téma (blog oder nicht) gyakran visszatérőnek mondható vitát generál a bloggerek között: ez szerintem így van rendjén, és az enyém is csak egy poszt lesz ebben a sorban.
 • Népszerű blogoknál ki a manó olvas el 300+ hozzászólást?: itt néhányan jelentkeztek, hogy ők. Ezt részben elhiszem, mivel a minap én is végigbogarásztam a Wikipédia Google killer-Wikiasari állítólagos projektjéről szóló hírt, és annak 127 kommentjét – a hírt, amit a Times amúgy rendesen félrehíresztelt bizonyos pontokon (pl. Amazon nincs benne, a Wikiasari egy régi projekt neve stb.). Vagyis ha nagyon érdekes az adott bejegyzés, elhiszem, hogy vki kutatómunkát végez, egyébként meg nem, mert az már főállású munka, vagy totál inszomnia. Jobb esetben elszigetelt kommentek helyett beszélgetés alakul ki, és távoli-közeli barátságok is.
 • Félő, hogy egy ennyire népszerű blognál egyre jobban elmérgesedő vita alakul ki (flame): lássuk be, ez jogos félelem, de még mindig jobb ha kifakad az a pattanás, mintha nem. Max. lesz mit olvasnia a moderátoroknak (gondolom, most születik a moderátori útmutató, és ehhez, reméljük, Matt Cutts is hozzáteszi bölcsességét.)
 • Csúnyán veszi ki magát, ha egy bloggernek van ideje bejegyzést írni, de arra már nincs, hogy beszálljon az ahhoz kapcsolódó beszélgetésbe. Egyetértek, bár ‘hivatalos’ Blogetikát még nem olvastam, de ha vki összeállít egyet, és elküldi az URL-t, belinkelem (mint szintén alapvető bloggesztus). És egyetértek akkor is, ha mások azzal érvelnek, hogy egy blogger a szabadidejét áldozza fel, és teljesen joga van pihenni, nem reagálni. Joga van, csak épp a blog sínyli meg, a blogpotenciál csökken. Inkább reagálok egyéb helyeken (ahol már párbeszédben voltam, saját vagy nem saját), minthogy feltegyek egy újabb bejegyzést, még akkor is, ha ezzel egy külföldi, vagy egy főbb hazai fizetett bloggert körözhetnék le, ami, lássuk be, sok bloggernek duzzasztja a vitorláját.
 • Néhányan azt írják, hogy előbb-utóbb minden oldal blog lesz: ezzel nem értek egyet, szerintem további nyitás lesz az interaktivitás felé, de ez nem azt jelenti, hogy a blogiverzum bekebelez minden webes felületet. Az viszont igaz, hogy könnyebb úgy meghatározni a blogot, hogy mi nem blog, és miért. (nálam pl. minden egyes youtube videó egy videoblog/vlog mivel minden youtube videóhoz van kommentelési lehetőség, az ilyen-olyan tartalmon túl.)
 • a lényeg a linken van és nem a kommenteken, mivel a spamek miatt egyre inkább elfogadottnak számít egy zárt blog: hmm, igen, a permalink nagyon fontos, de sokat kéne ugrálni, ha nem lennének egy csapatban a játékosok.
 • a zaj-, spam, és egoduzzasztó kommentek szűrésére jó a regisztrált hozzászólás és/vagy a kommentek pontozása.
 • a kérdésfeltevés nem jó (58.): akik itt a Techcrunchon hozzászólnak, azok nyilván azt írják, hogy jó a hozzászólás és kell is, akik meg nem, és nem is szoktak kommentelni, azoknak nem kerül ki a véleményük, és így torzul az összkép: részben egyetértek, de a szavazás ezt a problémát némileg áthidalja (szavazók száma kb. 800, amikor a kommentek száma még 80 volt).
 • a cikkek és bejegyzések pontos ideje tipikusan blogos dolog: az, de ez egyre inkább ott van minden hivatalos online sajtóoldalon is. Néhol zavaróan hiányoznak a linkek és az írók egyedi azonosítói (pl. fn.hu), az előbbi általános, az utóbbi mainstream probléma.
 • komment (trackback, rss) nélkül egy blog nem blog csak napló, online magazin, hír, egotrip, tartalomkezelő rendszer (ez sokszor visszatért változatos formákban): szerintem, attól még blog, csak nem olyan teljes, mint lehetne.
 • minél többen kommentelnek, minél nagyobb körben (68.), annál rosszabb a minőség: bólogatok, de itt sem lehet megjósolni, hogy a 12. vagy a 306. hozzászólás lesz az, ami elgondolkodtató, és egy jót nem üt ki egy v. 5 rossz (‘collective wisdom’ kontra ‘madness of crowds’? mindkettő.)

Végül a 12-es komment 2 fontos kérdést vet fel, bár én némileg most módosítanám:

 1. mi mondható el azokról a blogokról, ahol csak a pozitív kommentet hagyják meg? (attól még blog, szerintem, csak éppen retusált, merthogy blogokon kevésbé kérjük számon az objektivitást – még.)
 2. ha percek alatt létrehozhatok egy blogot, amiben egy posztban elmondhatom a véleményem, akkor minek azon vitázni, hogy van-e hozzászólási lehetőség vagy nincs? (ez utóbbi egy nagyon jó vitaindító kérdés, és sokan tényleg nem értik a különbséget, hogy egy egy helyben olvasható beszélgetés milyen óriási érték egy szétszabdalt, csupa új blogposztos reakciólánchoz képest, ill. amellett)

Komolyabb érdeklődőknek, szakdolgozat íróknak itt egy 2003-as Harvard Law School esszé.

Reklámok

5 hozzászólás to “Mettől meddig blog a blog? Szósszal vagy anélkül.”

 1. Vera said

  Elvileg megvan az Arcus könyvárban, gyakorlatilag pedig nálam… :) Behozom a suliba ha már ti is itt vagytok! :)

 2. zhaoman said

  RE: “”komment (trackback, rss) nélkül egy blog nem blog csak napló…” szerintem, attól még blog, csak nem olyan teljes, mint lehetne.”

  Ezek szerint az én kis utazós egoblogom nem teljes blog… hüpp-hüpp… bezzeg a Tékozló Homár… hüpp-hüpp…

 3. BizBigyó said

  Vera, ne ijeszt-e-gess-él, Arcus suli és könyvtár?
  Akkor még a végén köpenyben, copfosan, szeplősen megyek be.

 4. BizBigyó said

  Zhaoman, üdv Kaohsiungban, avagy Tajvanon (beírtam).

 5. zhaoman said

  sanna: olvastam. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: