BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Etarget és Google és ügynökségi verseny – minősítés és garancia

Posted by BizBigyó - február 9, 2007

Verseny: Google és Etarget
A verseny egyelőre legérdekesebb része, hogy kinek hoz több bevételt a 2007-es év, majd a ‘hosszú táv,’ meg a ‘hosszú farok‘ (Chris Anderson: long tail). De ez a bejegyzés nem az Etarget és Google (Kft.) közti versenyt szedi ízekre, és nem a keresőhirdetések bevételi megoszlását kísérli megjósolni – ahhoz túl izgalmas év előtt állunk. A PR versenyt sem akarom prognosztizálni, de látható, hogy verseny van a Google és az Etarget közt a kiosztott minősítések terén (is). Természetesen az Etarget nem maradhat el a kellő gyakorlottságra szert tett hirdetéskezelők minősítésében – pláne ha a szakma/közel/i sajtóban egyre többször olvashatunk a Google-ről, a Google minősítésekről. Igaz, a Google AdWords Qualified vizsga nemzetközi sztenderdet biztosít, az Etarget elismerése pedig lokális, mégis hírértékűnek számít, hogy az Etarget is bevezette a maga ‘ETARGET Certified Partner’ logóját.

Verseny: ügynökségek
Közismert tény, hogy a Google és az Etarget is erősen érdekelt abban, hogy az ügyfeleket ne ügynökségeken keresztül, hanem közvetlenül érje el (jelenleg, elsősorban KKV-k). Tehát a legfőbb partner egyben versenytárs is. Ezen túl az ügynökségek is versenyeznek egymással (offline – online, online – SEM, offline- SEM vonalakon). Az Arcanian Consulting (ahol dolgozom), a hazai piacvezető keresőmarketing ügynökség, és mindkét jelentős hirdetési rendszer, a Google és az Etarget ügynökségi szintű elismerését is magáénak tudhatja. Kérdés, hogy meddig. Senki nem ül a babérjain. A fokozódó versenyben mi sem természetesebb, hogy vannak kihívók, és hogy az ügynökségek és szakmabeliek körében egyre fontosabb a tudás, és a gyakorlottság bizonyítása a meglévő és potenciális ügyfelek részére. (Persze naivitás lenne azt gondolni, hogy ezen múlik az üzlet, de ha csak kb. 2-5%-ban, akkor ezen is.) Meddig lesz az Arcanian nemcsak az egyetlen Google AdWords hanem az egyetlen Etarget Certified Partner is Magyarországon? Nem tudni, de ha így pörögnek az események, az is lehet, hogy 2007 végére már valami mással kell előállnia, ha továbbra is a faltörő kos szerepét akarja játszani.

A fejemen átbucskázva, vezető tanácsadóból blogger szerepbe bújva, meg is kérdeztem az Arcanian cégvezetőjét (aka: a főnököm) Fazakas Lacit, hogy pl. mi az, amiben az Arcanian jelenleg nem túl jó – ha már egyszer minősítések terén mindkét fontos és lehetséges vizsgát kilőttük (aztán megkérdeztem, hogy ezt leközölhetem-e, és azt mondta, ‘mehet’). Pl. nem jó internetes kommunikációban: az Arcaniannek nem jó a weboldala – bőven van mit javítani. És mi van a PR értelemben vett kommunikációval? Laci szerint, kimagaslóan jó, sok cikk jelenik meg a cégről. Szerintem ez távolról sincs így, sokkal jobb is lehetne, és kevés az a néhány Figyelőnet, IT Business stb. cikk, itt-ott (pl. Internet Hungary-n) elmondott előadások. Ebben nem értünk egyet. A kommunikáción kívül pedig, még az is probléma, hogy ” látszik kívülről hogy többet tudunk, mint amennyit mondunk – a meglévő elméleti tudást gyakorlati tudássá kell alakítani.” Igen, ezt én is így látom.
Verseny van, de ezen felülemelkedve, öröm nézni, ahogy profivá válik a hazai keresőpiac. Verseny

Egyrészt egyre profibb az áru-összehasonlító Árukereső cég online stratégiája (ideértve apróbb ötleteket is, mint pl. rendszeres statisztikák – sajnos főként táblázatos – megjelentetése Konrád blogján): itt, akárcsak a Google-ben és az Etargetben, szintén átkattintási áron, különféle cégek hirdethetnek (‘irány a bolt’).

Másrészt, le a kalappal a Netpincér előtt, amely a keresők találati listáiban (természetes és szponzorált) a topon van – ráadásul egy jól definiált vertikális csatornában. Ügyes. Persze fejtörést is okoz. :) Vertikális csatornát mondtam? Netpincért? Tévedtem, nemcsak ételrendelésre állt rá a Viala Kft., azaz a Netpincér cége, hanem hasonlóképp az Arcanianhoz, a keresőmarketingre specializálódik (remélem, kijavít majd a Viala Kft., ha félrevezetőek a találgatások) . :)
“A Netpincér gyakorlatilag “versenytársnak deklarálta magát azzal, hogy a profession.hu-n keresőmarketing (SEO) munkatársat keres,” mondja Fazakas Laci, illetve, “elindította Klikkmánia oldalát is.” Szóval ismét keresőmarketinges munkatárs kerestetik vialaseo1@profession.hu címen, de most optimalizálási területre és nem keresőhirdetésre (?). Állításuk szerint már van Google AdWords minősítés is a cégen belül “Ezt tanusítja [sic] munkatársaink Google Adwords Professional minősítése is, amely azt jelenti, hogy a Google szolgáltatásának hivatalosan is elismert specialistái vagyunk” de sajnos név és link nincs hozzá, így nem tudom bővíteni a GAP (Google AdWords Professional, azaz Google Qualified) listát.

Verseny: régiók
Valószínűleg, a hazai piac is felismeri, hogy piacnak nemcsak a magyar nyelvű illetve magyarországi piacot tekinthetjük, hanem tágabban a régiót is – ez, valamint a felhasználók növekvő száma, és a fejlődő internet kultúra segíthet levezetni a viszonylag szűkebb hazai piaci terepből adódó feszültségeket, érdekellentéteket – legalábbis egy ideig. :) Ilyen értelemben viszont határozottan jó, hogy a magyar keresőmarketingesek is felzárkóznak a cseh, lengyel, sőt lassanként a német, angol, ír stb. szakmai színvonalhoz és versenyképességhez.

Szerettem volna még egy ‘Verseny: képzések’ részt is, de nem igazán látok versenyt ezen a vonalon. Vagy mégis van?

Úgy néz ki, hogy a 100% tiszta gyapjú keresőmarketing kapós lesz 2007-ben. Csin-csin. Win-win.

(a kép eredetileg itt található)

Reklámok

5 hozzászólás to “Etarget és Google és ügynökségi verseny – minősítés és garancia”

 1. bigpe said

  Szia Anna,

  Először is köszünjük a kis promóciót a lényegében még meg sem alakult ügynökségünknek! (hivatalos indulás ugyanis majd csak 15-én)

  Viszont ami még jobban tetszik – amit ez a post is előrevetít – ahogy a Laci is mondta: nyíltan konkurensei vagyunk (leszünk) egymásnak, de ez nem feltételnül kell hogy azt jelentse, hogy nincs köztünk semmilyen kommunikáció. A piac fejlődőben van, piacot építeni pedig egyedül a legnehezebb – ezt a netpicéres múltunkból nagyon jól tudjuk.

  Másrészt jogos a felvetésed a GAP minősítéssel kapcsolatosan. Még nincs, de persze folyamatban van és a honlapot már az indulásra készítettük elő. De az ominózus mondatot már le is vettük a rend kedvéért.

  Végül pedig egyetértek Veled, az érdekeink itt hasonlóak: 2007 legyen a keresőmarketing éve :)

 2. Kalmi said

  Ugy legyen :-)
  Az ugynoksegek teren valoban “megmozdult” valami, viszont az ETARGET-Google haboruval nem ertek egyet. Teljesen fuggetlenul egymastol tesszuk a dolgunkat – en semmifele haborut nem eszleltem a Google reszerol, s mi is a magunk dolgaval foglalkozunk :-)

 3. BizBigyó said

  Bigpe: nagyon örülök neki, hogy ennyire normálisan tudunk szakmabeliek beszélni. Egy jó versenytárs karbantart, sőt motivál. :)
  Akkor sok sikert/ egy kalappal a Google AdWords vizsgához!

  Kalmi, nem kívántam ‘hadviselést’ még csak sugallni sem – azt általában a hivatalos, ‘hírértékre’ kihegyezett média szokta szeretni. Ezért nem véletlenül kerültem a ‘háború’ metaforát, és ragaszkodtam a verseny szóhoz (bár igaz, a karikatúra ennek ellentmond – de remélem, nem ez hordozza az elsődleges üzenetet).

  Piaci verseny, ahol képtelenség szemellenzővel dolgozni, viszont van, és ez így jó (végül is erről szól a piacgazdaság). Nem lehet róla nem beszélni. Tehát hallgatni sem kell róla – hogy Wittgensteint még idecitáljam.

 4. Bigpe: gratulálok és nézzük meg, mire jutunk. Örülök a stílusváltásotoknak, üdítő így év elején!

 5. Kalmi said

  Ez igy igaz, de “felfujni” sem kell :-)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: