BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Steve Jobs a zene forgalmazásának jövőbeli alternatíváiról

Posted by BizBigyó - február 9, 2007

Három lehetséges utat lát az Apple CEO-ja, és ebből a 3. a lényeg: egy DRM (digital rights management) mentes világ:

The third alternative is to abolish DRMs entirely. Imagine a world where every online store sells DRM-free music encoded in open licensable formats. In such a world, any player can play music purchased from any store, and any store can sell music which is playable on all players. This is clearly the best alternative for consumers, and Apple would embrace it in a heartbeat.

Ki nyer vele legtöbbet? Az európaiak, hiszen a legtöbb ellenállás is onnan jön, mondja Steve Jobs:

Much of the concern over DRM systems has arisen in European countries. Perhaps those unhappy with the current situation should redirect their energies towards persuading the music companies to sell their music DRM-free. For Europeans, two and a half of the big four music companies are located right in their backyard. The largest, Universal, is 100% owned by Vivendi, a French company. EMI is a British company, and Sony BMG is 50% owned by Bertelsmann, a German company. Convincing them to license their music to Apple and others DRM-free will create a truly interoperable music marketplace. Apple will embrace this wholeheartedly.

Szerintem, Steve Jobs manifesztója az Apple vállalati kommunikációjának zászlóshajója lesz az elkövetkező években – kérdés, hogy az európaiak mennyire adják be a derekukat (amit nem nagyon szoktak, ha már amerikai egy kezdeményezés, és ez, úgy érzik, önmagában elég, hogy piacot veszítsenek).

Mindenesetre egy ütős manifesztó lett, és a blogoszférában pillanatok alatt körbejárt a hír (éles megoszlást mutatnak a vélemények az eksztatikus helyesléstől a totál szkepticizmusig – de az tetszik, hogy van, aki még Apple API-t is javasol, hogy a bloggerek is terjeszthessék a zenét). :)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: