BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Miből készüljön az, aki a Google-höz szeretne bekerülni?

Posted by BizBigyó - február 13, 2007

Peresztegi Zoltán válasza sommás és logikus volt: aki a Google cégnél (ideértve a Google Kft.-t is) szeretne dolgozni, az alaposan olvassa el a Google Inc. cég hivatalos honlapján lévő leírásokat, ismerje a Google termékeit, a Google Labs-et is.

Természetes elvárás, hogy jó angoltudás is kell, de az is fontos, hogy valaki megfelelően illeszkedjen a Google vállalati kultúrájába. Zoli szerint a cégnél dolgozó emberek nemcsak magas szintű szakmai tudással és kiváló akadémiai háttérrel rendelkeznek (megjegyzés: igen, számít a papír, az átlag), hanem a hozzáállásuk is ‘olyan:’ lelkesek és rátermettek.

Peresztegi Zoltán korábban az HBO-nál és a T-Mobile-nál dolgozott (ez utóbbinál stratégiai kommunikációs vezetőként a T-Mobile brandje felett bábáskodva), és így a profilváltás első látásra élesebb, mintsem várnánk egy olyan felelős pozíciótól, mint a Google Magyarország képviselője. Ezt Zoli azzal indokolja, hogy olyan emberre volt szükség, aki nemcsak a közvetlenül előtte álló feladatokat látja, hanem stratégiai szemlélettel képes közelíteni a hazai keresőpiachoz. Ezen kívül, offline területről érkezőnek, de erős digitális/ telekom / média / szolgáltatás irányultságúnak vallja magát. Ha jól emlékszem, tíz Google interjún vett részt, amikor kb. 3 hónappal ezelőtt kiválasztották, hogy fel- illetve kiépítse a Google márkát, céget Magyarországon.

A sajtótájékoztatón jelen volt Tope is, egy amerikai srác, aki politikát tanult (Oxfordban, UK), és jelenleg a londoni irodában dolgozik az EMEA vállalati kommunikációért felelős csoportban. Tope elmondta, hogy “a feladatköre gyakorlatilag menet közben alakul (‘learning on the fly’), és napról napra változik.” Moszkvában például hipphopp össze kellett ütnie egy prezentációt, és most épp itt van Magyarországon.

Ez azt is jelzi, hogy aki a Google-höz kerül (nyilván pozíciótól függően, de talán mégis általánosítható jellemvonásként) az legyen agilis, rugalmas, kezdeményező, és jó csapatember. Ez utóbbihoz egy Google ‘főarc’ (Matt Cutts) idézet: “ha csak annyit tudok egy jelöltről, hogy 800 pontos lett a SAT vizsgája, akkor örömmel lecserélném egy olyanra, aki csak 720 pontot ért el, de kiválóan tud csapatban dolgozni.”

Tope-tól azt is megtudtam, hogy figyelik az egyetemeket, és sokat számít az, hogy melyik ország, egyetem, programozó hogy teljesít a Google Code Jam versenyen. Átlag ide vagy oda, próbálkozni kell, és nemcsak a hivatalos csatornák számítanak, hanem az informálisak is (mint a fent említett verseny, vagy egy okos start-up).

Reklámok

4 hozzászólás to “Miből készüljön az, aki a Google-höz szeretne bekerülni?”

 1. Gábor said

  Borzasztó a poszt helyesírása. Firefoxhoz elérhető on-the-fly helyesírás ellenőrző, azokkal ezek a triviális hibák kiküszöbölhetők volnának.

 2. BizBigyó said

  3 db hibát találtam, köszi. Szólj, ha még van benne, a ‘borzasztóból.’

  (a jó helyesírás persze jogos elvárás egy bloggertől is, akárcsak egy pénzért dolgozó újságírótól – teljesen ugyanazok a szabályok, semmi különbség nincs, ezt én is, kétségkívül, abszolúte így látom)

 3. Gábor said

  “Ezen kívül, ” – nem kell utána vessző
  “hipphopp” helyesen hipp-hopp
  “kezdeményező, és jó csapatember” – nem kell vessző
  Irnám ezt inkább mailben, de nem látom, hogy ne szpemmeljek ide kommentként.

 4. Csaba said

  Gábor, az “Irnám” helyesen “Írnám”, a “szpemmeljek” helyett javasolnám a “spameljek” vagy esetleg “szpemeljek” szavakat :DDDDDDDDD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: