BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Blogkeresők beépülnek: Miner – Tangó, BlogSearch – PolyMeta

Posted by BizBigyó - február 16, 2007

A magyar keresők közül a Tangó az első – valamennyire is – mainstream keresőmotor, amely blogkeresőt épített be. A PolyMeta szintén élen jár a kezdeményezésben: a Blogsearch, a Miner és további blogszolgáltatók közreműködésével fiatalítja magát.

Jól időzítettek a blogkeresők: alig két héttel a Web 2.2 Symposium Blogkeresők kerekasztal- beszélgetése előtt (ahol moderátorként részt veszek a beszélgetésben) bejelentették a keresők és blogkeresők a kooperálást.

MINER

“a Miner.hu lett a Sanoma Tango szolgáltatásának blogkereső motorja. A Tango a talán legismertebb webkereső szolgáltatása mellett kép-, hír-, zene- és videókeresőt is üzemeltet, ez egészült most ki a Miner.hu nyújtotta lehetőségekkel. Ez a megoldás is a Miner.hu API-ra épít, mely bárki számára lehetővé teszi szolgáltatásunk beépítését saját weboldalába, saját szolgáltatásába.”

Kérdésemre Bártházi András elmondta, hogy

“A Miner.hu felületét, működését, függetlenségét nem érinti a
megállapodás. Mások számára is szívesen nyújtjuk a szolgáltatást, kis
forgalom esetén teljesen díjmentesen
, nagyobb forgalom esetén pedig
megállapodás kérdése
a dolog.”

2006-ban kezdődtek az egyeztetések a Miner.hu API-jának használatáról, és a kezdeményező fél a szolgáltatás fejlesztője volt: “talán az győzte meg őket,
hogy látták a szolgáltatás folyamatos fejlődését, növekedését, és a már
akkor is nagy kínálatot. És hogy egy jól használható szolgáltatásról van
szó.”

A blogkereső rögtön a Tangó nyitólapjáról elérhető – szemben a Google Blogsearch-csel, ami a google.com címről csak a ‘more’ gomb megnyomásával válik láthatóvá – a google.hu magyar domainről pedig onnan sem, hiszen nincs ‘tovább’ gomb.

BLOGSEARCH

Liebig Zsolt mai blogposztjában azt írja:

Újabb felületeken terjed a BLOGSEARCH – a mai nappal a PolyMeta metakereső bővítette kínálatát blogkeresés funkcióval, amiben a BLOGSEARCH is közreműködik. Aki nem ismerné a PolyMeta-t: röviden arról van szó, hogyha rákeresünk vele valamire, akkor az fogja a Google, MSN, Yahoo, stb. találati listáit, egybefésüli, majd az így keletkezett maszlagot újrarangsorolja, így kvázi biztosan a legjobbakat kapjuk.”

A Polymeta Blogeteres tegnapi posztjából az is kiderül, hogy a PolyMeta mindkét blogkeresőben keres, sőt, blogkeresőket keres: ” Új kategóriával bővült a PolyMeta. Blogkeresőket keresünk: www.blog.hu, www.blogsearch.hu, www.buzz.hu, www.freeblog.hu, www.logout.hu, www.miner.hu. Próbáljátok ki!” (2007. feb 15.)

Személyes PolyMeta élményem igen korlátozott: a felhasználók 3 másodpercnyi türelmét többszörösen túllépve próbálgattam a metakeresőt – egyelőre maradok a gyors és átlátható felületeknél.

EGYÉB

Az OK.hu-n a számos színes fül között egyelőre nincs blogkereső, és a Kurzor keresőben sincs – talán nem látják még a piaci igényt, vagy úgy látják elhanyagolható. Elválik.

Kíváncsi vagyok, a freeblog címlapokon elérhető blogsearch.hu hogy áll a (profitábilis) együttműködések terén, egyelőre várom Liebig Zsolt válaszát:

Ki és hogyan tud együttműködni a Blogsearch-csel? Kell-e kilincselni? És van-e beépíthető Blogsearch API?

Csak tudnám, hogy időzítettek ennyire egyszerre… :)

Reklámok

2 hozzászólás to “Blogkeresők beépülnek: Miner – Tangó, BlogSearch – PolyMeta”

 1. zsolti said

  Anna, köszönjük az említést, és egyben válaszolnék akkor a megfogalmazódott kérdésekre.

  A BLOGSEARCH az indulása óta folyamatosan várakozásokon felül teljesít, így egyelőre nem égető probléma, hogy valaki blogkeresője lehessünk. Hobbi projekt, nézzük meg mire képes egyedül – kb. így indult, azóta pedig rajzolt egy szép meredek a grafikont :) Másrészt nekünk elsősorban a bloggerek elérése a cél, hiszen nekik fejlesztünk, a site egyéb szolgáltatásai is nekik készülnek. Inkább ennek megfelelően alakítjuk az együttműködéseket is.

  API: jelenleg a bárki számára elérhető, kifejezetten “fogd és vidd” kereső API-csomag még nem készült el, tartalomszolgáltatók, hagyományos keresők esetén pedig természetesen minden csak megállapodás kérdése.

 2. Pár dolgot még hozzátennék a történethez.

  Sajna mi sem tudtuk még minden ötletünket megvalósítani, pedig van egy jópár! A Miner.hu mellett több másik projektet viszünk, és sajnos nem mindig jut idő itt a fejlesztésekre. De ami késik, nem múlik, már most is több dolog van tesztelés alatt, amivel hamarosan kijövünk hivatalosan is.

  Mi nem a bloggereket, hanem a blogkereső szolgáltatás iránt érdeklődők teljes körét szeretnénk lefedni (beleértve a bloggereket is), ezért egy fontos lépés az, hogy a Tangon is megjelent a blogkereső szolgáltatás. Ez nem csak nekünk jó (gazdagok azért nem leszünk belőle, csak kevésbé lesz veszteséges a dolog), de azt is el tudtuk érni hogy több ember számára fognak látszani a blogok, több ember jut el a bloggerekhez ezáltal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: