BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Kockázati tőkés blogok hálózata

Posted by BizBigyó - február 19, 2007

A kockázati tőkés bloggerek a feedburneren itt érhetőek el (összesen 62 blog – földrajzi bontás nélkül). A Google kereső + Lijit ‘wijit’-tel (sic) kereshetünk a blogposztokban, sőt: a blogrollban levő blogposztokban, a linkedinen, a deli.cio.us-ben – amit a blogger jónak lát – vagyis egy olyan szolgáltatás ami túlmutat a szokványos blogkeresőkön.

Rákerestem arra, hogy ‘Hungary’ ‘Hungarian’ ‘Budapest’ ‘magyar’ –

úgy látom a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület még nem fedezte fel ezt a csatornát. :) (és ezek szerint, a már meglévő 62 kockázati tőkés blog sem)

Sőt, alig-alig van magyarországi vonatkozású találat – ha van, az sem arról szól, hogy itthon mozog a VC piac, és vannak lehetőségek.

Pedig egy újfajta online kommunikáció is segíthetne abban, hogy a VC befektetési minőségben és volumenben is az élen maradjunk.

2004-ben még a lengyelek voltak a CEE listaelsők, 2005-ben pedig Magyarország, 147.247.000 euróval. Listaelsők a CEE-ben? Általában véve igen, a stratupokat nézve viszont nem (itt Románia vezet 3,751 millió euróval).
És mennyi jutott a hazai 147,247 millió euróból a magyar startupokra? 1.865.000 euró (állami ‘vissza nem térítendő támogatásokat’ leszámítva). Még mindig a felvásárlás – 64.538.000 euró- illetve a fejlesztés/ terjeszkedés – 62.349.000 euró – a vezető kategóriák. Vagy ez a versenyképesebb nyugat- európai (ill. amerikai) régióban is így lenne? A válasz: határozottan nem: az európai átlag 2005-ben 5% volt, míg a hazai 1,2% -vagyis még a CEE 1,8%-os átlagtól is elmaradtunk.

Mint Bruckner Zoltántól, a Primus Capital Partners LLC ügyvezető igazgatójától megtudtam, az európai startup befektetések a teljes befektetési volumen 5-6%-át teszik ki általában – tehát az 1,2%-os hazai mutató nemcsak a 2005-ös évben, hanem az általános trendekhez képest is jelentős különbséget mutat.

 

“Magyarországon az induló és korai szakaszú befektetésekbe érkező összeget, illetve ennek az egész évben befektetett kockázati tőkéhez való százalékos viszonyát érdemes a közép-európai régiós átlag, az EU átlag és az USA átlag tükrében megnézni. Az USA átlag 10-11%, az EU átlag 6-7%, a KKE átlag 2% és a magyar átlag 1,2%,” állítja Zoli. “Ez azért bosszantó, mert Magyarország az elmúlt 16 évben folyamatosan a legnagyobb közép-európai kockázati tőke célpont, abszolút értékben folyamatosan növekszik az összeg, és az élen járunk évi 100-140 millió euróval, de a korai szakaszba egyre kevesebb tőke érkezik. Kivétel az állami.”

Jó lenne tudni, hogy miért kerülhettünk a lengyelek elé összességében, de a román startup befektetési százalékarány/ hajlandóság mögé 2005-ben.

Az igazán aktuális kérdés számomra mégis az, – különösen a hamarosan jövő web 2.2 symposium, és az Interaktív Marketing konferencia tükrében – hogy miért nem kerülnek a hazai webhez kapcsolódó szolgáltatók startup cégei sokkal inkább a magyar és külföldi kockázati tőkések figyelmébe? Hogyan lehetne a helyzeten javítani?

A Google + Lijit tipp Fred Wilsontól jött.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: