BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Kérdések a web 2.2 symposium blogkeresők beszélgetéséhez

Posted by BizBigyó - február 22, 2007

Te milyen kérdéseket tennél fel a blogkeresés témakörében? Mit kérdeznél a meghívott vendégektől?

Összeállítottam egy javasolt kérdéslistát (kezeljétek inkább brainstormingként), amit megkaptak a résztvevők is. Egyelőre várom a válaszokat, hogy az alábbi kérdésekből melyik 4-5 kérdést beszéljük meg (az idő szűkös, a téma gazdag, valahogy meg kell nyírbálni a listát). Szerintetek mik a legfontosabb és -érdekesebb kérdések? Vagy akár provokatív kijelentések.

Mindenféle javaslatot ide a blogkommentbe, vagy erre a címre: annasebestyen@gmail.com várok. Köszönöm.

 1. blogkeresők vs. keresőmotorok : A symposium előtt megkérdeztem néhány ismert és alig ismert bloggert, hogy használnak-e blogkeresőt. Néhányan azt válaszolták, hogy egyáltalán nem, hiszen ott a Google általános keresője. Miért is akarnák a keresést blogokra szűkíteni? Az is lehet, hogy egy hírportálon vagy egy fórumban találják meg a választ, és a blogokról pedig más csatornákon keresztül értesülnek. Kérdés: miben tud egy blogkereső mást nyújtani, mint egy általános kereső?
 2. Amennyire tudom, egészen eltérő merítésből dolgoznak a blogkeresők, nem minden blogszolgáltatónál van pingelés. Milyen blogszolgáltatók blogbejegyzéseit indexelitek és mi alapján? Mennyire proakítvak és együttműködőek a blogszolgáltatók, a média stb. Milyen a napi termés?
 3. A top kulcsszó keresési vagy épp top kategórialista alapján, mi a tapasztalatotok, mikor ugrik meg a blogkeresők látogatottsága? Hogyan lehetne ezeket a trendeket jól kihasználni?
 4. Milyen fejlesztések várhatók? Ideértve a manapság szinte kötelező közösségi oldal funkciókat. Mennyire versenytársa vagy épp kiegészítője egy blogkereső egy blogszolgáltatásnak, ha szintén közösségi funkciókat kínál?
 5. Egy keresőnél kiemelten fontos az átláthatóság, egyszerű, szemnyugtatóan lepusztult felület – legalábbis a Google példájából okulva. No meg abból is, hogy Marissa Mayer több év után is (sőt, több év után csak igazán) egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megőrizze a Google találati lista szimpla kezelői felületét. Ugyanez érvényes a blogkeresőkre is? Mennyiben igen, vagy nem? Hogyan befolyásolja mindez a tervezett fejlesztéseket?
 6. Mi alapján alakítjátok, fejlesztitek a blogkereső szolgáltatást? Van-e, volt-e igényfelmérés? Mennyire vettétek mintának/ alapul a külföldi példákat, elsősorban a Technoratit és a Google Blogsearch-öt?
 7. Ki a blogkeresők célközönsége? Mit mutatnak a külföldi példák (google blogsearch, technorati, icerocket), kik a tényleges felhasználók? Mire használják?
 8. Mitől lett annyira népszerű a Technorati? Egosearch, kutatás, sajtó- vagy termékfigyelés? Mi dominál, véleményetek szerint?
 9. A Miner és a Blogsearch is egyelőre inkább hobbiprojektként, mintsem startupként határozza meg magát (Andris, Zsolt – javítsatok, ha félreértettem!), és az elmúlt néhány hónapban, szűk félévben kettejük működése jelentette a blogkereső piacot. Mindkét esetben vannak próbálkozások már a szolgáltatásba fektetett pénz megtérülésére. Mégis: hogyan tudnátok egy potenciális befeketetőt meggyőzni arról, hogy van üzleti lehetőség a blogkeresőkben? És egyáltalán, milyen éves növekedés várható, hogy látjátok a hazai trendben rejlő bevételi lehetőségeket, illetve hol látjátok a céget 3 éven belül? Röviden: milyen üzleti jövője van egy blogkereső szolgáltatásnak?
 10. Mennyire webkettes a blogkereső szolgáltatásotok, azon túl, hogy blogokat indexel és a blog önmagában webkettesként van definiálva? Mennyire alkalmas a felhasználók információinak egymás közti megosztására? Pl. mennyire van arra lehetőség, hogy lássam, kik linkeltek rám, hogyan értékelték a blogomat szavazattal, vagy akár amazon.comos véleménnyel, mi segíti, hogy tematikus társbloggerekre leljek, hogy lássam, mik a vezető blogbejegyzések, mik a vezető hivatalos médiaforrások (pl. melyik index, origo, nol stb. cikkre linkelnek a bloggerek éppen), barátok listái, mash-upok (pl. kereshetek-e csak parakovács blogjában a blogkeresőben, vagy parakovács és blogrolljának blogjaiban, vagy pl. sztahanov blogjában és delicious könyvjelzőiben stb.)
 11. Mi ma Magyaroszágon a top tíz látogatottságú blog? Ill. top 10 közösségi blog (a legtöbb aktív hozzászólóval)? Mikorra várható, hogy a hazai bloggerek is figyelhetik, hogy ki most épp az A-listás blogger?

Eddig jutottam. Szerinted?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: