BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Simó György, iwiw: a siker kulcsa az intézményesedés

Posted by BizBigyó - március 1, 2007

Web 2.2 symposium, közvetítés – nem szerkesztem agyon (amit sikerült a Google Docs-ba bevinni, az nagyjából ennyi). Simó György jó volt, érdekes, vicces, vannak jó változások. Nekem akkor is hiányzik az iwiw operatív management és a felhasználók közti kommunikáció, de én már ne szóljak semmit, ha lejöttem/ kiíratkoztam az iwiről. Szóval, Simó (többnyire saját szavai):

Az iwiw nagyobb falat, mint gondoltuk: amikor megvettük a szolgáltatást, működő szoftverrel erős potenciállal, néhány magával hozott gyermekbetegséggel, nem gondoltuk, hogy ennyire próbára teszi a csapatot, akik még egy csomó más dolgot is menedzselnek.
Fontos volt, hogy az iwiw működőképes legyen (infrastrukturálisan meglegyen a vas), de voltak más, nem technológiai gondok: rögtön a megvásárlás napján adatvédelemmel kapcsolatos problémák merültek fel az index segítségével (közönség röhög). Akkor is és azóta is, az iwiw egy ellenséges környezetben működött: személyes érintettség okán mondom, azóta is köröznek olyan levelek a rendszerben az én nevemben, hogyha nem küldöd tovább, akkor Erdélyi Zsolt (Zsolt épp akkor ül le a teremben) fogja egész nap előadásokban részesíteni (megint röhögés).

Fontosabb adatok:

  • 670.000-ről 1,9 millióra nőtt a regisztrált felhasználók száma – ma kb. 10-15%-a lehet ennek a csaknem 2 millió főből nem személyes felhasználó, hanem vagy társaság, vagy ‘vagyok aki vagyok’ típusú felhasználó
  • A napi látogatószám jelenleg kb. 1 millió (400.000 volt a felvásárláskor)
  • napi 200 millió tranzakciót bonyolítunk (36m helyett)

Mi most az iwiw?
Simó: Szerintem fű alatt irtózatosan fontos dolog valósult meg az iwiwen, miközben keressük, hogy van-e valamilyen regisztere az internethasználóknak, felülről való kezdeményezés nélkül létrejött a who is who, telefonkönyv – ez elég fontos.
Ilyen méretek mellett 1,6m ember adja meg a demo adatait, kicsit torz adatok – persze nem a teljeskörű magyar lakosságra húzhatjuk rá.

A siker kulcsa, hogy az iwiw intézmény lesz-e vagy sem, ha valamilyen módon intézményesedik, hogy a napi heti rutinom rendszeres része, akkor az siker, ha standard elemmé válik a mindennapokban – erre kell leginkább vigyáznunk, és erre építhetők a fejlesztések.
Az iwiwen nemcsak emberek, hanem öndefiníció szerint szerveződő csoportok is megfogalmazzák magukat, külső moderálás nélkül társas kapcsolatok új megfogalmazása megy végbe. De az iwiw nem myspace, a saját logikája szerint kell vele dolgozni, márcsak amiatt a tény miatt is, hogy az iwiwen mindenki saját névvel, címmel szerepel, és alapvetően nem aliasokkal. Ezért nagyon komoly dolog van rábízva a szoftverre, konzervatív szolgáltatásfejlesztési filozófiával állunk szembe. Megpróbálunk óvatosak lenni, ha arról van szó, hogy hogyan kellene 1,5 millió emberrel egyszerre beszélni – persze nem is kell….(mobil csörög) telefont kikapcsolni nem lehet olyan bonyolult, nem is sikerült…(Simó György odadobja Pohly Ferencnek, hogy kapcsolja ki)…1,5 millió emberrel való komunikációval ne jöjjön vissza vmi irtózatos rakéta. Nem lettünk aktívak az iwiw kommunikációban. Valamelyik felhasználónál azt olvastam, hogy “egész ügyesek az iwiwesek sajtóközleményekben, de nem a közösségi kommunikációban.” Egész egysszerűen azért mert nem akarunk 1,5 millió emberhez hangosbemondón keresztül beszélni

3 irányba szeretnénk továbbmenni
(ami ma az iwiw, az lényegesen kisebb, mint, ami lehet, ha végigmegyünk ezen az úton)

  • közösségiségben egymással való kapcsolattartás: pl. csapatok, társaságok megjelenését támogatjuk (sörivók, vagy györgyök társasága, személyes kedvencem) mivel az iwiwet térnek tekintjük, csoportos sms küldési lehetőség, szavazások (pl. még mindig dj Palotai-e a DJ-k királya, vagy kell-e háború vagy nem)
  • hogyan lehet UGC-t (felhasználók által készített tartalmakat) beilleszteni pl. tageléssel láthatóbbá váljanak tartalmak
  • hogyan lehet kimenni más platformok irányába: pl. Vista letölthető iwiw gadget/ widget, iwiw API (saját alkalmazások integrálására lehetőség)

update:

Shadowrider a Simó sessionről: simó gy. rizsázik a wiw-ről. gyakorlatilag semmit sem mond, de azt legalább jó hosszan.

Szedlák Ádám szerint: Simó György előadása lassú és hosszú

Oké, vállalom, nekem az is információ volt, hogy most épp mi a szokásosan tartózkodó megközelítése az iwiw cuccnak, bottal piszkálják-é avagy már szívószállal. Eltérően csapódnak le dolgok: nekem érdekes volt az iwiw csapásiránya(i), az akkori és a mostani adatok összevetése, a mit csináljunk a fake nickkel, annak a kényszermegfilozofálása, hogy miért is képtelen az iwiw kommunikálni a felhasználóival, a yellow pages szerepbe való kényelmes besüppedés stb. stb., (plusz tökéletesen elszórakoztam a Si-mókán… )

Ahogy az üzleti modelleknél is érdekes volt az is, hogy mi maradt ki, pl. a webkettes üzleti modellek körbejárása, vagy legalább szorosabb érintése, a felsorolt marketingstratégiák helyett ill. mellett. De az is lehet, hogy csak a jó és pontos címadás maradt ki.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: