BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Hányas a blogod a Miner szerint?

Posted by BizBigyó - március 5, 2007

Bártházi András a Miner blogkeresőben most előrukkolt a BlogRank nevű osztályozási rendszerrel (persze Google PageRank algoritmusra hajaz a rendszer): 1 és 10 közötti osztályzatot kapnak a blogok a befelé mutató linkek alapján, azaz ‘Ki linkel rád, a posztodra?’ A találati listában az egyes blogdobozok jobb alsó részébe került óvatos halványszürke színnel az adott blog keresőbarát-erősségi szintje. Ideális esetben a keresőbarát szint megegyezik a népszerűséggel, sőt az aktuális relevanciával, de ez a guglinál sincs így, nincs még tökéletes kereső.

Andris szerint a hazai bloggerek nem igazán linkelnek egymásra, ezért nem lett volna értelme (egyelőre) a Technorati típusú rangsorolásnak – kár, a Google PageRank modelljében csak 1-10 skálán lehet ‘versenyezni’, a Technoratin nagyobb a skála, sűrűbb a verseny, látványosabb az előbbre jutás, pl. nem 9-ről 9-re, hanem 15132-ről 11054-re ment fel Béla blogger a rangsorban, és már 32 helyett 48 befelé mutató linkje van stb. Szóval a Technorati modell az, ami rendszeresebb és intenzívebb aktivitásra sarkallja a bloggereket – sokan saját magukkal versenyeznek, nem feltétlenül másokkal, vagy csak kíváncsiságból megnézik történt-e valami. Ez egy tízes skálán nem annyira izgi, mint egy többtízezres skálán, ahol több szint van előbbre lavírozni/ mandénerezni.

Viszont az is igaz, hogy ehhez jóval több releváns keresztbelinkelés kell – nem spam, hanem tényleges elismerés, hivatkozás.

Biztos, hogy lesznek olyanok, akik nem értenek egyet a kapott osztályzattal, pl. ilyen lehet a sorozatjunkie.hu, ami, a jelenlegi állás szerint, hasonlóan az általam kevésbé ismert mókusmaszat blogjához, 2-es blogrankben ragadt – vsz. egyszerűen azért, mert a miner rendszere még kevés linket lát a blogra. Reméljük, gyorsan javul a rendszer, és Andrisnak lesz ideje reagálni a rangsorolási panaszokra is. Ne fogjátok vissza magatokat feedbackkel – de azért ne recés baltával essetek a hobbiprojekt blogkeresőknek – akár a Minerről, akár a Blogsearch-ről van szó.

Mindeközben a Blogsearch látogatottsági rekordról számolt be – a web 2.2 symposium, és talán a most is folyó igényfelmérés hatására is.

(Zsolt, András: nem teszitek ki blogposztban a kérdőívet? Hátha beesik még egy pár. Külön köszönet Keménykalapéknak, akik saját mikroközösségi bloggereiket is beszervezték. Eredményhirdetés kb. 2 hét múlva, addig türelmet kérünk.)

4 hozzászólás to “Hányas a blogod a Miner szerint?”

 1. Akos said

  Megláttam a bejegyzés URL-jét az RSS-olvasóban, és elsőre elég fura volt :-)

 2. Konrad said

  Tetszik ez a BlogRank, miután megnéztem, hányasra osztályozta a blogomat :-)

 3. BizBigyó said

  Sajnos András és a Blogter között némi félreértés történt – idézem Online 2.0 blogjából
  http://online.blogter.hu/?post_id=127320

  Doransky 2007-03-07 12:27:33:
  Félreértés történt Andrással. Mi azt kértük, hogy ne adjon közre egyesített statisztikákat a Blogter rendszerről az erre készült statisztika oldalon. Kitettünk egy változtatást a felhasználási feltételeinkbe, amit ő az összeütközés hatására szó szerint véve a blogok egyedi elemzését is leállította.

  Mondtam neki, hogy természetesen a blogokra egyenként nyugodtan készíthet statisztikát, azt nem korlátozzuk. Erre még nem jött reakció. Hogy tiszta legyen, mi a Blogter, mint szolgáltatóról nyerhető adatok közzétételében kértük az együttműködését.

  Bártházi András
  2007-03-07 14:30:12

  De volt reakció. Az, hogy akkor eszerint alakítsátok a felhasználási irányelveket, mivel a felhasználási irányelvek tulajdonsága, hogy szó szerint értelmezendőek.

  Ha újraindul a Miner.hu (winyó, ébresztő!), kíváncsi leszek, hogy mi érvényesül a végén:
  -a szigorúan vett Blogter irányelv
  -vagy Dobó Matyi kommentje (arra, immár hivatalosan is hivatkozva, megmarad a blogter blogok BlogRankje)

 4. Amby said

  Azt hiszem részemről elégedett vagyok a 10es BlogRank-kel ;-)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: