BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

3:0 a félidőben, a végén webhárom

Posted by BizBigyó - március 8, 2007

Zsíros deszkások(szevasztok!)

Kemping bringások (szevasztok!)

Aligha lehet, vagy mégis és talán, elérkezett a webhárom, amikor egymással holtomiglan holtodiglan vitázik a webegyes, aki szerint az egy és oszthatatlan web van, mert autó.01 és autó.02 sem volt, csak folyamatos fejlődés, meg a webkettes, aki szerint van egy fejlődési ív, annak van történetisége, lehet tagolni bizonyos korszakokat, és pl. volt ipari forradalom 01 meg ipari forradalom 02 is, meg tán több is.

Közben minden hasonlat sántít, az egymásnak ellentmondó megközelítés meg vagy ünnepli a jónép webhasználatát, vagy korai www őslakóként csak zavarja, hogy a ‘sok hülye’ is felfedezte az internetet. Ha valami irritál, az ezafajta elitizmus. Mintha semmi jó nem származna abból sem, hogy Juli néni tud olvasni, de csak Románát olvas, meg keresztrejtvényt fejt. Biztos, hogy csak annyit csinál Juli néni? Tényleg ennyire sarkítva lehet csak látni a webkettőt?

Én meg örülök, hogy blogolhatok, mint későn jövő webkettes hajtás (sorry, ez van) – és semmi bajom azzal, ha van történetiség is egy dologban. Vagy éppen hype. Sőt, elmegyek egy ált.isi újságíró-szakkörének 1-2 blog workshopot tartani, nehogy lemaradjanak a srácok a webkettőről és csak a ‘webnégyben’ ébredjenek.

Az már egyszer biztos, hogy igen kevesen hajlanak a webegy-webkettő wikingek közül az ‘egyet-nem-értésben egyetértésre,’ ami véleményszabadságra meg békés együtt ill. egymás melletti élésre ad lehetőséget. Ahelyett, hogy csinálnánk a dolgunkat. Részemről ennyit ért meg ez a vita. Pont.

10 hozzászólás to “3:0 a félidőben, a végén webhárom”

 1. mrbond said

  szia.

  a webisztanon leirtam, hogy mit gondolok. ez az egesz torvenyszeru volt (tech generaco meg a broadband penetracio relacioja).

  cimkezhetjuk. nem problema. ez a vita vihar a biliben.
  mondjuk az egy csoppet nevetseges amit tota muvel.
  persze szvsz minden

 2. BizBigyó said

  Szia MrBond,

  nevetséges vagy nem, jó pár ismerősöm _mély_ egyetértésben röhögött TWÁ-val, akik szerint az nevetséges, hogy a ‘bullshit generátor kidobott egy parasztvakító webkettes elnevezést’ és hogy ‘ezzel a marketingdumával a népet lehet etetni.’ Nekik az nevetséges, hogy emberek erre symposiumot is rendeznek. És örülnek, ha vki jól megmondja a magáét. Miért ne gondolhatnák így?

  Amit ‘Tóta művel’ (és ami egy mélyről fakadó, masszív image része talán) az annyiban nem nevetséges, ahogy önmagának ellentmond: pl. kb. 50-60 olvasó hozzászól ehhez a posztjához (- ufó nélkül), pedig “semmi különös nem történt a weben az internettó óta”

  Legalább az a néhány olvasó, aki odatéved elkezd erről a jelenségről gondolkozni – aztán mond valamit. (Feltűnően nem azt, hogy neki is 97-98 óta van saját weboldala.) És ez jó. Mondjon, írjon, interaktív legyen – ez önmagában többet számít, mint az, hogy a webkettő mellett vagy ellen teszi le a garast. Ami még többet számítana, ha nem csúszna el a vita olyan stílustartományokba, ami nem igazán baráti/ szalonképes vagy vmi ilyesmi. De elcsúszik. És közben a webkettő meg megvalósul (ill. van, akinek a webegy). És ami még ennél is többet számítana, ha tennénk azért, hogy ne álljon be a tömeges privi.hu szint, mert a végén még naon emós lesz a világ.

  Ahogy mondod, vihar a biliben. :)

 3. mrbond said

  szerintem nagyjabol ugyanazt a szint latjuk,csak egy kicsit maskepp van kalibralva a monitorunk :D
  szerintem totaw azert webegy, mert o is regrol isemeri a netet es most trendi ellene menni az arnak.
  majd amikor az emo mar sok lesz akkor trendi lesz nem emosnak lenni.

 4. sdw said

  azért lássuk be, hogy a privi.hu-szint nagymértékben az alacsony belépési/hozzáférési küszöbnek köszönhető – ami alatt nem is feltétlenül az árat (bár már az is), hanem sokkal inkább a webkettes attitűd (én maradok ennél, mert ez talán kifejezi a lényeget, miszerint nem pusztán a publikáláshoz szükséges technológia egyszerűsödött radikálisan, hanem a publikálás aktusa és annak konnotációja változott meg) térnyerését és elterjedését értem.

 5. BizBigyó said

  “maskepp van kalibralva a monitorunk” felvettem a szótárba. :)

  Sdw, a privi.hu intenzív magamutogatási igénye kapcsán egy kérdés: hol lehet jó írásokat olvasni a webes identitásokról, pontosabban a web énképre, énközlésre tett hatásairól? (pl. az exhibicionizmus öngeneráló folyamat? (minél több youtube videót készít Jason magáról, annál többet tesz ki, és minél több válaszvideót kap rá, annál inkább válaszol és még többet közöl? ha egyre több exibiciklista lenyomat van (önrészletező videó pl.), hogy alakul, változik a publikus és a privát én, a szerepváltások megítélése. Vagy a nick korábban kötelező volt, most meg szinte gyerekesnek v. értelmetlennek tartják sokan, stb.))

 6. sdw said

  talán a jcmc-t javaslom.

 7. BizBigyó said

  köszi Sdw. :)
  ilyeneket találtam.
  http://jcmc.indiana.edu/vol7/issue3/doering.html
  http://jcmc.indiana.edu/vol10/issue2/huffaker.html

 8. sdw said

  de ha jössz pénteken az infoéra konf-ra, akkor biztos lesz ott még okosság :)

 9. web3 said

  Tim Berners-Lee véleménye Téged hidegen hagy?

  http://arstechnica.com/news.ars/post/20060901-7650.html

  Te legalább egy éve már CPC szakértő “web 2.0” ügynök vagy, ő 1989-ben “feltalálta” a web-et és azóta is a w3c-n keresztül koordinálja a Web szabványainak fejlesztést.

  LANINGHAM: You know, with Web 2.0, a common explanation out there is Web 1.0 was about connecting computers and
  making information available; and Web 2 is about connecting people and facilitating new kinds of collaboration. Is that
  how you see Web 2.0?

  BERNERS-LEE: Totally not. Web 1.0 was all about connecting people. It was an interactive space, and I think Web 2.0
  is of course a piece of jargon, nobody even knows what it means. If Web 2.0 for you is blogs and wikis, then that is
  people to people. But that was what the Web was supposed to be all along.

  Érdekes, hogy Supermen és a többi régi motoros (pl. twa) is látszólag egy követ fúj Berners-Lee-vel. Gondolod, hogy nem tudják ezek az emberek, hogy mit beszélnek?

  A Web 2.0 nem azt jelenti, hogy akár a fociban és a vonaton, a Weben is van már másodosztály? Ahonnan a legjobbak bekerülhetnek egyszer az első osztályú ligába ?

  mutathatnál már valamit, ami szerinted web 2 és Te készítetted…
  sokan kíváncsiak a szakmai képességeidre

 10. str said

  “mutathatnál már valamit, ami szerinted web 2 és Te készítetted…
  sokan kíváncsiak a szakmai képességeidre”

  ez a blog nem egy web2es ‘készítmény’?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: