BizBigyó

Bejegyzések az üzleti webbálna hátára – online marketing

Adj karácsonyra XO laptopot (one laptop per child), másnéven a 100 dolláros laptop

Posted by BizBigyó - november 18, 2007

Rettentően várjuk a pici laptopot, amit néhány napja rendeltünk meg, és amit nem én fogok világra hozni, semnem a gólya hozza, hanem a FedEx, gondolom.OLPC 100 dolláros laptop gyerekeknek Igen, vettünk egy 100 dolláros laptopot 420 dollárért. Hogy ennek hogy lehet örülni? Mert megérte. Ez az a laptop, amit az MIT Média Laboratóriuma, ill. Nicholas Negroponte megálmodott sokakkal együtt a harmadik világ gyermekei számára, és ha kellően nagy a megrendelések száma, akkor 100 dollárba kerül.

Hogy lett 420 dollár a 100 dolláros laptopból?

Eleve két laptopot kapunk a pénzért és benne van a szállítási díj is. A 100 dolláros laptop pedig menetközben 200 dolláros lett. A Give one get one program keretében átutaltuk a 420 dollárt, cserében kapunk karácsonykor egy kis Shreknek kinéző notebookot, és a másik laptop automatikusan egy harmadik világbeli gyerekhez jut el. Abba nem volt beleszólásunk, hogy hova küldenénk inkább, Brazíliába, Ruandába, Pakisztánba, Argentínába, Peruba, Egyiptomba stb.

A 100 dolláros laptop előnyei és hátrányai (NYT, David Pogue cikke alapján)

Előnyei: por és vízálló, 6 órán keresztül használhatod egyfolytában, mert spéci akkumulátora van. Van benne wifi (az USA T- Mobile 1 év ingyenes hotspot hozzáférést is biztosít), könnyű, pici, hordozható, van beépített kamera és mikrofon (tudsz skype-olni is minden egyéb kütyü nélkül), csendes, és úgy néz ki mint Shrek feje. Linux! Szép a képernyő felbontása. Olcsó (400 dollárért kettőt kapsz, és az egyikkel automatikusan segítesz egy gyereknek, illetve 200 dollár leírható az adóból). Az MIT fejlesztette, van még egy csomó kisebb pozitív tulajdonsága. Meg nagyobb is. Pl. ha a közeledben van egy XO laptop és annak van internete, akkor neked is van automatikusan. És a gépek egymást is automatikusan felismerik. Napenergiával és kézi meghajtással is működik (ezt nem kell magyarázni miért). Habár az ‘Adj egyet, Vegyél egyet’ program jelenleg nagyon limitált (sokak szerint kereskedelmi, jogi, egyéb előírások miatt), adományokat szerte a világról várnak: ezen a telefonszámon lehet érdeklődni: 1-800-379-7017. Rengetegen szeretnék, ha normál kereskedelmi forgalomba hoznák, az USA-ban is sok gyerek számára jelentene óriási előrelépést, de az alapítvány jelenleg úgy döntött, hogy ez csak egy rövid kísérleti két hetes lehetőség.

Az is óriási előny, hogy a gép a gyerekek vizuális és kísérletezős gondolkodásmódjához lett igazítva. Nem kell hozzá külön tanár, hogy megmagyarázza, mi hol van és mit nyomjál meg. Ugyanúgy, ahogy egy kisgyerek kikísérletezi, hogy hogy működik a TV vagy a kisautó távirányítója, hogy indul be a porszívó, vagy pl. hogy megy a légy két lábbal, a gép mindent enged. Nem örökéletű, ahogy egyik kütyü sem, de nem kell azon aggódni, hogy hogy fogják a kis ruandai vagy pakisztáni gyerekek használni a gépet. Próba szerencse alapon. A gép egyben arra is alkalmas, hogy kiváltsa a tankönyvek árát, és hogy minden kisiskolás minden géppel tudjon kommunikálni – tényleges tanórákon a tanítók kioszthatják a feladatokat, megnézhetik a fotókat, leellenőrizhetik az összeadást, kivonást, internetes projekteket készíthetnek, stb.

Hátrányai: nincs rajta a szokásos Microsoft kombó, mint már említettem a gép Linuxos (ez egyszerre előny és hátrány), nincs benne harddrive, amin tárolni tudnál doksikat. Nincs benne CD v. DVD lejátszó. A képernyője kisebb (7.5 inch) mint az átlag notebooké. 2 percig tart, amíg elindul a gép, aztán gyorsan működik, de kb. 2 perc, amíg feláll a rendszer. Csak nov. 26-ig tart az akció, csak az USA-ban és Kanadában, aztán előre nem látható ideig lezárják a programot. Külföldiek is megrendelhetik, de csak akkor, ha amerikai vagy kanadai szállítási címet adnak meg (tel. 1-949-608-2865). Állítólag picike a billentyűzet a felnőtt ujjak számára, de ezt még teszteljük. Nincs közvetlen ügyfélszolgálat, és a garancia csak 30 napos. Fizetős segítség van/ lesz, de akinek gondja – baja van az barátoktól, ismerősöktől, blogokból tájékozódhat csak (így olcsóbb a laptop).

Mire jó?

Ha felnőtt vagy akkor kb. ez a válasz: arra nem jó, hogy word doksikat csinálj, és a gépen tárolj. Arra kiváló, hogy online szövegszerkesztőt használj (pl. Google Docs) és az így született írásokat online tárold, ne a gépen. Mert internetezni, emailezni, chatelni, skype-olni tudsz, és nagyon – nagyon- nagyon hosszú ideig jó az akkumulátora! Egyfolytában 6 órán keresztül. És arra, hogy segíts egy gyereknek, akinek szüksége van a Te hozzájárulásodra. ITT TUDSZ JELENTKEZNI.
Ha gyerek vagy, akkor arra, hogy játssz, felfedezz, internetezz, chatelj, és egy nagyon aranyos és menő géped legyen. És arra, hogy egy hozzád hasonló kisgyereknek segíts a világ másik felén, ahol a Télapónak sokszor üres a zsákja.

Itt egy elég jó (angol nyelvű) videofelvétel, ahol bemutatják az egész gépet:

Ha vannak ismerőseid, akiket érdekelhet (az USA-ban, Kanadában élnek, vagy vannak ott ismerőseik, és haza is járnak), légy szíves add tovább, hogy van egy rendkívüli lehetőség még 2007. november 26-ig. Az adományozásnak nincs határideje, csak a vételnek.

Szerintem, ez az egyik legszebb karácsonyi ajándék, ami ma adható, és óriási segítséget jelenthet azoknak az országoknak, ahol irdatlanul halmozott, újra és újra visszaszálló hátránnyal indulnak a gyerekek.

Itt a laptop, add tovább! Még egyszer: ITT TUDSZ JELENTKEZNI.

Reklámok

9 hozzászólás to “Adj karácsonyra XO laptopot (one laptop per child), másnéven a 100 dolláros laptop”

 1. […] https://bizbigyo.wordpress.com/2007/11/18/adj-karacsonyra-ox-laptopot-one-laptop-per-child-masneven-a… vegyél te is « előző | Janos Hardi — 2007. 11. 18. 11:30 […]

 2. […] (Sanna kérésére) […]

 3. Konrad said

  Milyn a felbontása a gépnek? 1024×768?

 4. annplugged said

  1200×900!

 5. Erről eszembe jutott, egy érdekes történt. Én erdélyi vagyok és az idén itt romániában is akartak adni a tanulóknak hasonló Laptopokat.

  Törésálló, tölthető akumulátor, stb.
  Ba is jelentették, hogy minden ok 1-2 hét és jönnek a laptopok, minden kisgyerkős HAPPY volt, hogy lessz saját különbejáratu laptopjuk. Igenám de két nap mulva a kormány vissza vonta az “ajánlatát” a következő kifogással :
  (megbróbálom szó szerint fordítani) A laptopokat nem oszthatjuk szét az iskoláknak mert az akumulátorjuk KURBLI segitségével tölthető és nehéz még egy felnőtnek is, hogy azt megforgassa.

 6. fidusz said

  Az új OLPC noteszgépekben már nincs kurbli. Úgy tudom, most már más módon lehet kézzel feltölteni. Azt jallottam, hogy valami jojó szerű, madzagos megoldás van hozzá.

 7. BizBigyó said

  Úgy néz ki, hogy nem lesz a ‘get one’ géphez kurbli most (jónéhány plusz fejlesztés csak a harmadik országba utazó ‘give one’ vagyis az ajándékba adott csomagokhoz jár).

  Fidusz, sokféle megoldás van, van kurbli (crank), YoYo (PCG), taposó pedál (Weza foot power), napelemek, szélenergia, stb. Itt egy összefoglalás a perifériákról: http://wiki.laptop.org/go/Peripherals

 8. Akkor most nem kurblizni hanem be kell rántani mint a láncfürészt.
  :D

  El tudom képzelni, hogy a gyerekek megvetik a lábukat az asztalhoz vagy a laptophoz és eszeveszetten rángatni kezdik a zsinort. :)

  De ingyen van…

 9. BizBigyó said

  Megjött a lapitopi!!!
  (ps: nincs hozzá se kurbli se pedál, de van drót, amihez otthon majd kell átalakító: kb. 2.5 órán át töltött és 3 óra masszív használat után áll 13%-on az aksi)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: